Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 okt 2017

Nederlanders consumeren steeds meer vlees

Dacht jij dat we door de toename van hippe, vegetarische producten met zijn allen minder vlees eten? Helaas moeten we je teleurstellen: de Nederlander eet namelijk steeds méér vlees. De vleesconsumptie in 2016 bedroeg per persoon bijna 77 kilo, ten opzichte van 75,4 kilo in 2015, hierbij zijn de botten meegerekend.

Varkensvlees favoriet

Dit meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, dat een onderzoek liet uitvoeren door het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen. De Nederlander is vooral gek op varkensvlees, dit gaat om bijna de helft van het totaal. Daarna volgt vooral vlees van pluimvee (een derde), en rundvlees (een vijfde).

De jaren daarvoor aten we wel minder vlees, van 2010 tot 2015 was er een dalende lijn te zien. Hoe het nu komt dat de cijfers omhoog gaan, durft Wakker dier niet echt te verklaren. Ze zijn in ieder geval niet blij met de cijfers: „De huidige vleesconsumptie is voor mens, dier en milieu niet houdbaar. Helaas laten deze cijfers zien dat dat dit besef in Nederland nog niet is doorgedrongen.”

Meer vlees dan nodig

Vorig jaar aten we 46% meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum adviseert. „De vleesconsumptie gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van de grote vleeseters zelf. Per jaar gebruiken we meer dan 6,5 miljoen varkens, 141.000 kalveren en ruwweg 185 miljoen vleeskuikens”, aldus Wakker Dier.

Wakker Dier noemt het absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt om de Nederlander minder vlees te laten eten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlanders consumeren steeds meer vlees
Sluiten