Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 31 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Meer slapen vermindert kans op verkoudheid

Dat een goede nachtrust goed is voor je gezondheid is algemeen bekend, maar het vermindert ook de kans om een verkoudheid op te lopen. Dit bewijst een studie van de Oxford University dat gepubliceerd is in het magazine met de toepasselijke naam Sleep.

Verkoudheid

Volgens de studie zijn de bacteriën die een verkoudheid veroorzaken overal aanwezig. En wie onvoldoende slaapt blijkt meer kans te maken om daadwerkelijk ziek te worden van deze bacteriën.

Wie gemiddeld vijf of zes uur per dag slaapt heeft vier keer zoveel kans om verkouden te worden als iemand die minstens zeven uur per nacht slaapt. De reden is simpel: hoe meer uitgerust je bent, hoe makkelijker je lichaam vervelende bacteriën kan bestrijden.

Kans

Volgens de studie loopt iedereen continu virussen op. Dit kan gebeuren door mensen uit je omgeving, maar ook door bijvoorbeeld het beetpakken van een deurkruk. Er deden 164 mensen mee aan het onderzoek, zowel mannen als vrouwen van wie de gemiddelde leeftijd dertig jaar was. Allen kregen hetzelfde virus toegediend en werden daarna in quarantine geplaatst. Vervolgens werd er naar het slaappatroon gekeken en bleek dat maar liefst 39 procent van de mensen die minder dan zes uur sliepen ziek werden. Van de mensen die zeven uur of meer sliepen, werd maar 18 procent ziek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.