Job Halkes
Job Halkes Binnenland 31 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Familie Pham naar rechter om sluiten loempiakraam

De familie Pham stapt naar de rechter om te voorkomen dat hun loempiakraam moet verdwijnen van Zuidplein. Vanaf november mogen ze niet meer op hun vertrouwde plekje nabij het busstation staan. Via de rechter hopen ze alsnog terug te mogen keren.

Oproep

Vorige week deed zoon Alexander nog een emotionele oproep in de krant aan burgemeester Aboutaleb. Dat leidde tot een spoeddebat inde gemeenteraad, waarbij wethouder Maarten Struijvenberg (Economie) toezegde nogmaals met de gebiedscommissie te gaan praten. Maar de uitkomst daarvan is dat er niets wordt veranderd en dat de kraam weg moet, zo is de familie dinsdagochtend medegedeeld. Een alternatief pand van de gemeente is volgens de familie ongeschikt.

https://www.facebook.com/places/Dingen-die-je-kunt-doen-in-Rotterdam/109506742412900/

„Daarom stappen we naar de rechter”, legt zoon Alexander uit. „Wij willen hier echt niet weg.” Zijn ouders hebben het zwaar op de laatste dag. „Ze vinden het enorm klote dat ze moeten stoppen. Dat geeft een hoop stress.” Zijn ouders vluchtte ruim 30 jaar geleden naar Nederland met helemaal niets en bouwde deze kraam vanaf de grond toe op. „Dit is hun levenswerk en dat wordt zo aan de kant gezet.

Petitie

Op de laatste dag, dinsdag, is het een komen en gaan bij de kraam waar een spandoek hangt waarop staat dat de kraam moet blijven. „We zijn speciaal tot middernacht open en hopen op nog veel meer mensen”, vertelt Alexander. „We hebben petitielijsten liggen die mensen kunnen tekenen.” Sinds hij vorige week zijn verhaal deed heeft hij uit het hele land steun ontvangen. „Van mensen uit Groningen, Utrecht overal. Ze snappen niet waarom de gemeente ons weg wil hebben.”

Stiekem toch gaan verkopen zonder vergunning woensdag gaat de familie niet doen. „Dat heeft onze advocaat afgeraden met het oog op de rechtszaak.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.