Jasper Kars
Jasper Kars Nieuws 28 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Madrid ziet Catalaanse leider graag in verkiezingen

Carles Puigdemont, held van Catalonië maar zeer omstreden in de rest van Spanje, vecht voor de onafhankelijkheid van ‘zijn’ regio. Het Catalaanse parlement riep afgelopen vrijdag de eigen onafhankelijkheid uit, iets dat de nationale regering van Spanje niet kon waarderen.

Nu lijkt het erop dat Puigdemont op democratische wijze voor onafhankelijkheid van zijn regio wil strijden. In december zijn er regionale verkiezingen, een uitgelezen mogelijkheid voor de Catalanen om via de stembus te laten zien wat zij vinden van de mogelijke onafhankelijkheid.

Madrid ziet Catalaanse leider graag in verkiezingen
Protesten tegen Carles Puigdemont in Madrid (Foto: AFP)

De Spaanse regering juicht de verkiezingsdeelname van de Catalaanse leider toe en reageerde positief op deze democratische stap: ,,Het is zijn goed recht”, zo sprak een regeringswoordvoerder uit Madrid, zo meldt het ANP.

,,Ik ben er zeker van dat als Puigdemont aan deze verkiezingen deelneemt, hij die democratische oppositie kan uitoefenen", aldus de woordvoerder.

Na de ontbinding van het Catalaanse parlement en het ontslaan van de regionale regering op vrijdag, zei de Spaanse premier Rajoy dat er op 21 december in Catalonië nieuwe regionale verkiezingen zullen worden gehouden. Mocht de trotse Puigdemont eind dit jaar een goed resultaat boeken, dan lijken nieuwe massale protesten en rellen niet ver weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.