Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 6 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Lodewijk Asscher schrijft brief aan Eberhard

Heel Amsterdam schrok vanochtend wakker met het verdrietige nieuws dat hun burgemeester Eberhard van der Laan is overleden aan de gevolgen van longkanker. Van der Laan was al tientallen jaren lid van de PvdA. Lodewijk Asscher, lijsttrekker van de PvdA, schreef naar aanleiding van de dood van Van der Laan een brief aan hem.

Eerlijk, direct en lief

‘Makker’. Zo begint de brief van Asscher aan Van der Laan. Vorige week nog was hij op bezoek bij Van der Laan en bracht hij een kaart mee die zijn oudste zoon samen met zijn klas had gemaakt. ‘Eberhard lag op een ziekenhuisbed bij het raam. Zuurstof via een slang. Twee gebroken armen door de uitzaaiingen in de botten.’

De vice-premier schrijft dankbaar te zijn dat hij Van der Laan leerde kennen. Hij vond hem eerlijk, direct en lief. Van der Laan noemde zichzelf weleens de oom van Asscher. Maar voor Asscher voelde hij meer als een vader. ‘Een rustig gevoel dat er iemand is die me “kereltje” noemt en bij wie ik nooit vergeefs om hulp gevraagd heb.’

Samen praatten Asscher en Van der Laan nog over de toekomst van de PvdA. Eén van de laatste dingen die Van der Laan tegen hem zei was: „Wil je zorgen dat mijn kinderen als ze 18 zijn gewoon PvdA stemmen? Dag jochie.”

MakkerToen ik in Amsterdam ging studeren wees een vriend me in de Schouwburg: "Dat is Eberhard van der Laan, de…

Posted by Lodewijk Asscher on Friday, October 6, 2017

‘Van der Laan heeft veel betekend voor Amsterdam’

Asscher is niet de enige die rouwt om de Amsterdamse burgemeester. Op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid hangt vrijdag de vlag halfstok. ‘We wisten dat het ging gebeuren, maar toch komt het overlijden van Eberhard van der Laan bij veel mensen hard binnen. Ook bij mij’, schrijft premier Rutte op Facebook.

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima denken vandaag aan de burgemeester. ‘Wij herinneren ons Eberhard van der Laan als een gedreven burgemeester met hart voor zijn stad en een vurig geloof in een samenleving waarin iedereen meetelt. Wij wensen zijn vrouw en kinderen kracht toe bij dit grote verlies’, schrijven ze op hun Facebookpagina.

Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam, vertelde tegen het NOS Journaal dat Van der Laan precies wist wat hij wilde. „Hij heeft als burgemeester heel veel betekend voor Amsterdam.” Via de website van gemeente Amsterdam kunnen niet alleen Amsterdammers, maar alle Nederlanders hun medeleven betuigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.