Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 6 okt 2017

Kwakzalversprijs dit jaar naar verloskundigen

Een grote schok voor de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). De Meester Kackadorisprijs, een prijs voor de persoon of instelling die het meest heeft bijgedragen aan kwakzalverij, gaat dit jaar namelijk naar hun.

Waarom de KNOV de prijs krijgt? Volgens de Vereniging tegen Kwakzalverij omdat zij niet kritisch zijn ten aanzien van alternatieve behandelingen door verloskundigen. Volgens hen moeten verloskundigen werken volgens de reguliere geneeskunde. De meeste verloskundigen doen dat ook gewoon, maar dus niet iedereen.

Dubieuze praktijken

Daarnaast is er volgens de jury van de prijs door de KNOV niet kritisch genoeg gekeken naar ‘dubieuze praktijken’ die dikwijls voorkomen in de verloskunde. Denk aan onderwaterbevallingen, acupunctuur en waterinjecties die volgens wetenschappelijk onderzoek op geen enkel manier effectief bewezen zijn. ,,Toch komt het nog steeds voor", aldus de jury.

En de KNOV doet er volgens de jury niks aan om kwakzalvers tegen te gaan. Zo kun je op de website van KNOV gewoon een verwijzing vinden naar informatie over homeopathie tijdens de zwangerschap. Vandaar dus dat de twijfelachtige eer dit jaar naar hen gaat.

Wat de KNOV krijgt? Een diploma en een kunstwerk. De prijs wordt zaterdag uitgereikt. Of er daadwerkelijk iemand komt om de prijs op te halen is echter de vraag…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kwakzalversprijs dit jaar naar verloskundigen
Sluiten