Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 28 okt 2017 / 20:07 uur

KLM vliegt voor de laatste keer met Fokkertoestellen

Dit weekend staat voor de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) in het het teken van afscheid. De ooit zo geliefde toestellen van het merk Fokker hebben namelijk hun laatste vlucht gevlogen.

Nieuwe eigenaren

De KLM had ooit 26 Fokkers in haar bezit, momenteel zijn daar nog maar vier van over. Zaterdagavond zijn de laatste toestellen aangekomen op Luchthaven Schiphol. Zondagochtend worden de Fokkers overgedragen aan de nieuwe eigenaren. KLM voerde in 1920 haar eerste vlucht uit met een Fokker. Na het eind van de Tweede Wereldoorlog werden deze vluchten pas in 1966 weer hervat.

De maatschappij neemt afscheid van de Fokkers omdat het onderhoud van de intussen verouderde vliegtuigen een dure grap is geworden. De maatschappij heeft ze ingeruild voor 51 toestellen van Embraer uit Brazilië.

Feestelijk onthaal

Het Parool schrijft dat captain Reinout Verkerk de PH-KZU, afkomstig uit Londen, om half negen landde op de Buitenveldertbaan. Langs de landingsbaan stonden veel vliegtuigspotters. Het toestel werd feestelijk onthaald in de hangar en verwelkomd door 500 werknemers van de maatschappij.

Volgens Cityhopperdirecteur Boet Kreiken is de Fokker 70 het mooiste industriële product dat Nederland ooit heeft voortgebracht. „Oerdegelijk en betrouwbaar, zelfs 21 jaar na het faillissement van Fokker. Het is een werkpaard dat tot de laatste seconde punctueel was."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KLM vliegt voor de laatste keer met Fokkertoestellen
Sluiten