Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 2 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Eerste micro-operatie met robot in Maastricht

Voor het eerst is er een operatie uitgevoerd met behulp van een robot. Chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben deze eerste micro-operatie met ‘robothanden’ uitgevoerd. De patiënt werd geopereerd om lymfoedeem, een ernstige aandoening waarbij vocht zich ophoopt, te verhelpen. Aan de robot is tien jaar gewerkt.

Eenvoudiger en nauwkeuriger

De artsen hechtten met de robot kleine vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar, in de arm van de patiënt. Dat kan volgens het universitair ziekenhuis met dit robotsysteem veel eenvoudiger en nauwkeuriger dan met de menselijke hand. Het gaat om lymfevaatjes die aan bloedvaatjes gehecht worden om zo overtollige vocht af te voeren. De robot wordt bestuurd door een chirurg. Als deze zijn arm beweegt, beweegt de robot zijn arm ook. Maar door een vooraf ingestelde schaal kunnen die bewegingen veel preciezer en kleiner zijn. Zelfs trillingen van de hand worden uit de beweging gehaald.

Een handvol chirurgen

„Deze ingreep is bijzonder moeilijk en inspannend vanwege de extreme precisie die het vergt van de chirurg. Daardoor is er maar een handvol chirurgen capabel om deze ingreep uit te voeren”, aldus het Maastricht UMC+.

Lymfoedeem treedt vaak op na behandeling van borstkanker. De operatie is erg goed gegaan, de patiënt maakt het volgens het ziekenhuis goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.