Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 2 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Met de fiets naar je werk zorgt voor minder stress

Bij Metro kunnen we ons voorstellen dat je ’s ochtends vroeg niet altijd zin hebt om naar je werk te fietsen. Je denkt dat rustig aan wakker worden in de trein of auto beter voelt. Maar fietsen naar je werk is niet alleen goed voor je conditie, het zorgt ook voor minder stress.

Eerste driekwartier

Canadese onderzoekers zochten uit welke invloed vervoersmiddelen op je werk hebben. Hun proefkonijnen bestonden uit 123 werknemers van hetzelfde bedrijf die met de fiets, auto of het openbaar vervoer naar werk kwamen. Ze keken naar de eerste driekwartier na aankomst op het werk en hoe veel stress de werknemers ervoeren.

Uit het onderzoek bleek dat de werknemers die met de fiets naar het werk kwamen, minder stress ervoeren dan de mensen die met de auto waren gekomen. Van de 123 werknemers waren er maar 25 die op de fiets kwamen. Volgens de onderzoekers heeft de eerste driekwartier van je werkdag invloed op hoe je de rest van de dag functioneert. Doordat de mensen die op de fiets komen minder stress ervaren, zullen ze de rest van de dag productiever zijn.

Met de fiets naar werk zorgt niet alleen voor minder stress, maar verlaagt ook het risico op een vroege dood. Britse onderzoekers volgden vijf jaar lang ruim 260 duizend mensen. De mensen die het meest fietsen, bleken de minste kans te hebben om aan iets te overlijden dan wanneer ze bijvoorbeeld lopen naar het werk.

Nederland fietsland?

Van een fietsland als Nederland verwacht je misschien wel dat de meeste mensen met hun fiets naar het werk gaan. Maar dat valt nog vies tegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat van de bijna 170 keer dat de gemiddelde Nederlander per jaar naar het werk gaat, nog geen 40 keer met de fiets is. Om precies te zijn gaan Nederlanders gemiddeld 39 keer per jaar met de fiets naar het werk. De afgelopen vijf jaar is dat percentage niet veel veranderd. In 2010 was het ook al 39 keer.

Fietsend naar het werk toe is nog altijd de duurzaamste manier. Vooral met een elektrische fiets kun je een flink stuk afleggen. Wanneer je werk twintig kilometer verder op ligt, kun je dat prima met een elektrische fiets doen. Je kan er ook voor kiezen om een deel van je reis af te leggen met de fiets. Een goede oplossing hiervoor is een OV-fiets. Je moet er een abonnement voor nemen, maar daar zitten geen kosten aan verbonden. Telkens wanneer je een OV-fiets leent, betaal je 3 euro 85 voor 24 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.