Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 8 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

De overheid experimenteert met legale wietteelt

Het nieuwe kabinet gaat experimenteren met het verspreiden van legale wiet. RTL Nieuws schrijft dat de overheidswiet landelijk geteeld en verspreid gaat worden over zes verschillende gemeenten.

Waarom is dit nodig?

De verspreiding van overheidswiet is een proef om te kijken of hiermee de criminaliteit met betrekking tot illegale wietteelt kan worden teruggedrongen. Ook is het op deze manier mogelijk minder schadelijke stoffen aan de wiet toe te voegen.

Wie doen er mee?

Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden voor dit experiment. Een organisatie krijgt vanuit de overheid de bevoegdheid de zaken omtrent dit beleid te reguleren. Volgens politiek verslaggever Fons Lambie is het experiment een doorbraak te noemen. „Hier wordt al tientallen jaren over gesproken. Dat juist deze partijen er uitkomen, is opmerkelijk. Aan de ene kant D66 die dolgraag wil legaliseren en aan de andere kant de christelijke partijen als ChristenUnie en CDA die altijd tegen zijn geweest."

Waarom nu?

Dat het experiment nu komt, ligt er volgens Lambie aan dat veel gemeenten hierom vragen. Nederland stond jarenlang bekend om zijn gedoogbeleid. Inmiddels zijn we ingehaald door onder andere Uruguay en is in enkele staten van Amerika de wietteelt ook legaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.