Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Vijf commando’s doen aangifte tegen Defensie

Vijf commando’s van het leger gaan aangifte doen tegen het ministerie van Defensie. Zij verwijten het ministerie dood door schuld nadat een collega vorig jaar om het leven kwam bij een ongeluk in Ossendrecht. De advocaat van de commando’s, Michael Ruperti, heeft dit bevestigd na berichtgeving van het AD.

Tijdens een oefening op de schietbaan van de Politieacademie in Ossendrecht werd een 35-jarige sergeant per ongeluk doodgeschoten. De oefening rammelde aan alle kanten: de locatie was niet gekeurd en was ‘gevaarlijk’. Dat bleek in juni uit een rapport over het ongeluk van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De commando’s hebben naar eigen zeggen meerdere malen verzoeken ingediend om de oefenruimte veiliger te maken – bijvoorbeeld door de tussenwanden van de oefenlocatie, die van dunne doeken waren gemaakt, te vervangen door kogelwerende wanden. Hiermee is volgens de commando’s niets gedaan.

Slechte werkomstandigheden

Het ongeluk is niet het enige waar de commando’s zich aan storen. Ze zijn boos over de slechte werkomstandigheden en keren zich daarom tegen de militaire top. In meerdere brandbrieven is volgens het AD aandacht gevraagd voor de slechte spullen waarmee zij moeten werken: die zijn zo oud en versleten dat de veiligheid tijdens militaire missies niet gewaarborgd kan worden.

De commando’s benadrukken dat zij hun commandant Jelte Groen en Commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen niets kwalijk nemen. Zij hebben het beste met het korps voor, aldus de commandanten. De aanklacht is vooral gericht tegen ,,de ambtelijke kliek en de militaire top in Den Haag.”

Nieuwe dreun voor minister

De aangiftes zijn een nieuwe dreun voor minister van Defensie Jeanine Hennis. Zij verkeert in zwaar weer door een rapport van de OVV dat donderdag naar buiten kwam over de dood van twee militairen in Mali na een mortierongeluk. Ook hier bleek van alles mis: de aanschaf en de opslag van de munitie was niet in orde.

De minister moet zich dinsdag in een Kamerdebat verantwoorden naar aanleiding van het Mali-rapport. PvdA-leider Asscher zei vrijdag dat de conclusies uit het rapport zwaar genoeg zijn om af te treden. Dit is ook de wens van de commando’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.