Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 19 sep 2017 / 14:58 uur

Bakker bakt ze te bruin met ‘seksistische’ vacature

Een bakker uit Izegem in België is onder vuur komen te liggen na zijn laatste uitgezonden vacature. In die vacature, die hij plaatste op de website van zijn zaak, vraagt hij om ‘gemotiveerde meisjes’. Daarop diende iemand een klacht in bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Daar is geoordeeld dat de vacature in strijd is met het discriminatieverbod in de genderwet.

Geen zoete broodjes gebakken

Uitsluiting en discriminatie op basis van geslacht, zoals uit de vacature naar voren komt, is volgens het Instituut een ‘directe discriminatie die niet kan worden gerechtvaardigd’. De klachtindiener heeft recht op een schadevergoeding die de morele en materiële schade dekt. Ook bestaat er een kans dat de bakker strafrechterlijk vervolgd wordt.

Zich de kaas niet van het brood laten eten

Maar de bakker denkt zelf heel anders over de kwestie. In een open brief haalt hij fel uit. „Ik heb mij nog nooit schuldig gemaakt aan discriminatie of ongelijkheid der geslachten of om het even wat”, zegt de man tegen HLN. „Er hebben hier al jongens in de winkel gestaan, maar die konden niet zo goed aarden tussen de andere verkoopsters. Meestal halen vriendinnetjes elkaar over om hier te komen werken. Er hebben ook al mensen van een andere nationaliteit bij mij gewerkt en gesolliciteerd.”

„Als ondernemer sta ik in voor mijn zaak, en zie ik op zondagmorgen ook het meeste mannen in mijn bakkerij. Die verkiezen meestal een juffrouw om hen te bedienen. Jongens op zondagmorgen geven geen meerwaarde aan de verkoop. Langs bepaalde wegen zie je ook borden waar nieuwe diensters gevraagd worden. Wordt daarvoor dan ook een klacht ingediend?"

Hij meldt nog dat ook jongens welkom zijn bij de bakker, mits zij een deftig voorkomen hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bakker bakt ze te bruin met ‘seksistische’ vacature
Sluiten