Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 24 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Stefan (52) hoopt op het eeuwige leven

Als Stefan (52) overlijdt wordt zijn lichaam meteen afgevoerd naar een begrafenisondernemer in Den Haag. Daar wordt zijn bloed meteen vervangen door een vloeistof. Vervolgens wordt zijn lichaam in ijs verpakt en naar de Verenigde Staten gestuurd. Hij hoopt rond het jaar 3017 weer wakker te worden.

Stefan draagt een briefje bij zich in zijn portemonnee waarop staat dat hij een cryonist is. Zodra een dokter vaststelt dat hij klinisch dood is, wordt de behandeling gestart. Zijn lichaam komt uiteindelijk terecht bij het Cryonics Institute in de Verenigde Staten.

Wat is het cryonisme?

Het cryonisme is een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn worden ingevroren in een vloeibaar stikstof van -196 graden Celsius. Het idee is dat het lichaam op deze manier onbeperkt bewaard blijft. Mensen die zich laten invriezen hopen meestal dat de wetenschap in de toekomst zo ver vooruit is dat zij bijvoorbeeld kunnen genezen van de ziekte waaraan zij zijn overleden. Er zijn echter geen garanties.

Het is voor zijn nabestaanden niet mogelijk om een afscheidsceremonie te houden. Het is namelijk zo dat hoe langer zijn lichaam buiten een vrieskist blijft, hoe meer kans er is op schade.

Waarom zou je je laten invriezen?

„Ik hou van het leven en wil niet dood”, zegt Stefan, „ik ben bereid om ingrepen te ondergaan om langer te leven”. Naar schatting zijn wereldwijd ongeveer 200 mensen ingevroren, waarvan vermoedelijk twee Nederlanders.

Er zijn drie instituties ter wereld waar je je kunt laten invriezen: het Alcor in Texas, Verenigde Staten, het Cryonics Institute in Michigan, Verenigde Staten en KrioRus in de Russische stad Sergiev Posad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.