Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 11 sep 2017 / 14:53 uur

RUG: Vindicat wordt echt wel streng gecontroleerd

Zondag kwam de Groningse studentenvereniging Vindicat in opspraak na een incident dat plaatsvond in restaurant Sushi Mall in Groningen. Wat daar precies gebeurd is, wordt nog onderzocht. .

Voor Marc Mohr (22) is het in ieder geval een bewogen eerste dag als nieuwe rector van Vindicat. Hij wordt nog wel gesteund door zijn voorganger Stijn Derksen, die net is afgetreden maar nog wel rector was op het moment dat het voorval zich afspeelde op zondag 3 september. Maar Mohr staat aan het begin van zijn bestuurlijke jaar en beseft zich maar al te goed dat hij een zware taak op zich neemt. Overigens doet hij dat met volle overtuiging. „Ik weet waar ik aan begin. Ik kijk nu al sinds februari mee met Stijn en snap goed wat er op mijn pad kan komen. Het is nooit fijn als de vereniging negatief in het nieuws komt."

Bedreigd

Feit is wel dat de hele gebeurtenis van afgelopen weekend weer heel wat tongen losmaakt op social media. Mohr, zelf beheerder van de social media kanalen van de vereniging, heeft de berichten die voorbij komen allemaal gelezen. Dergelijke scheldwoorden en kanonnades laten we maar achterwege, maar Mohr heeft een eerste bedreiging al binnen. „Daarvoor heb ik de politie ingeschakeld.”

„Ik vind het heel heftig om de berichten te lezen, zo op mijn eerste dag. Ik word er doodongelukkig van en tegelijkertijd schrik ik ook. Ik denk dan: Wow, dit zijn wij niet. Wij zijn ook zo veel andere dingen. Ik baal er extreem van hoe de publieke opinie nu is van Vindicat. Zo zie ik het totaal niet. En de dreigementen zijn echt niet fijn om te lezen, ik probeer ze dan ook niet allemaal serieus te nemen. Maar ik zie het wel als mijn taak om de publieke opinie over Vindicat te veranderen. Want ik zie ons totaal niet zo.”

Heel veel vragen

Tussen de nare reacties zitten ook vragen. Waarom kunnen de leden van Vindicat alles maken? Waarom wordt er niet geschorst? Waarom wordt de vereniging zo beschermd?

Niko Beets is woordvoerder van de gemeente Groningen en zegt dat Vindicat wel degelijk streng wordt gecontroleerd. De gemeente, of de burgemeester zo je wilt, staat volgens hem wel iets verder van de vereniging af, aangezien deze valt onder de universiteit en hogescholen van Groningen. „De burgemeester komt eigenlijk alleen in actie als dat echt nodig is. We houden wel een oogje in het zeil en denken mee waar nodig. Maar Vindicat heeft het echt niet zo makkelijk. Ze worden goed in de gaten gehouden."

Dat beaamt ook Jorien Bakker, woordvoerder namens de universiteit Groningen. „We hebben echt de gehele vereniging doorgewroet. Dat is best wel heftig geweest. Ze hebben een rapport af moeten leveren en een gedragscode moeten ondertekenen. Uiteindelijk hebben ze accreditatie gekregen voor een jaar, waar een aantal voorwaarden aan vast zitten. Ze moeten alles in het werk zetten om te laten zien dat ze willen veranderen. Dat is best wel pittig, alle ogen zijn op hen gericht. Het is voor hen dus jammer dat er nu weer negatieve aandacht op hen gevestigd wordt. Uiteraard wordt dit helemaal onderzocht en ik kan er nu nog niets over zeggen."

„Mensen vragen wel eens: waarom wordt Vindicat niet gesloten? Dat kan helemaal niet. Het is een afhankelijke organisatie. Wat wij wel kunnen doen is het tijdelijk of helemaal stopzetten van beurzen, of een vereniging is niet meer welkom bij officiële gelegenheden van de universiteit. Dat is met Aegir ook gebeurt en dat is echt een schok voor ze. Maar we zijn goed op weg met Vindicat en in alle opzichten zijn wij met ze bezig."

Publieke opinie

Mohr geeft aan dat Vindicat ook juist veel activiteiten houdt die in het belang zijn van de maatschappij. Hij noemt de commissie ‘Vindicat in actie’, die door het jaar heen evenementen organiseert. Een daarvan is het jaarlijkse daklozendiner, waar alle daklozen en voedselbankbezoekers aan mogen schuiven aan tafel. Ze organiseren ook jaarlijks een kamp voor kinderen die uit armoede gezinnen komen. Ook geven ze Nederlandse les aan vluchtelingen van het asielzoekerscentrum in Ter Apel. „Nou ja, les mag je het niet noemen want we hebben geen certificaat. Maar we spelen spelletjes met ze en praten alleen maar in het Nederlands zodat ze de taal misschien begrijpen."

„Het is best moeilijk", vervolgt Mohr. „Je wordt afgerekend op slechte verhalen terwijl er ook zo veel goede zijn. Het afgelopen jaar was echt een bewogen jaar, maar voor de vereniging is het ook goed geweest. We zetten stappen in de goede richting en we worden streng in de gaten gehouden. Ik zit sinds vijf jaar bij deze vereniging en heb vorig jaar voor het eerst gezien hoe echt, echt de hele vereniging er mee bezig was. Alsof we met zijn allen letterlijk dezelfde kant op keken. Ook onze leden waren niet blij met gedragingen van andere leden en zij zijn toen ook opgestaan om dat kenbaar te maken. Dat soort reacties hadden wij nodig. Ik geloof echt dat alle leden, actief of niet, er mee bezig zijn. We zeggen ook: Wees beschaafd. Zeg ‘hoi’ tegen je buurman en de bakker. Laten we normaal doen met zijn allen. Het is essentieel. Nu moeten we onze stappen doorzetten en naar de buitenwereld uitdragen wie we zijn en wat we willen doen voor de maatschappij. Met beide benen in de maatschappij. Te beginnen in Groningen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
RUG: Vindicat wordt echt wel streng gecontroleerd
Sluiten