Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 20 sep 2017 / 14:22 uur

Vindicat niet vervolgd, burgemeester aangeslagen

Uit onderzoek van de Groningse politie blijkt dat studentenvereniging Vindicat niet strafrechtelijk vervolgd wordt voor het incident dat plaatsvond in restaurant Sushi Mall. Dat er misstanden plaats hebben gevonden, is wel duidelijk. Maar zonder aangifte van ofwel het Openbaar Ministerie (OM), ofwel het restaurant zelf, kan er geen strafrechtelijk onderzoek gedaan worden.

Onderzoek

De reguliere persconferentie van Burgemeester Peter Den Oudsten van Groningen en wethouders had woensdag iets meer aandacht van de pers dan normaal. Namens Metro was Nathan de Vries ter plaatse. De burgemeester komt woensdagmiddag naar buiten met resultaten van het onderzoek naar de misdragingen van studentenvereniging Vindicat op zondag 3 september jongstleden. De studenten aten die avond met een groep van tweehonderd in het Groningse restaurant Sushi Mall, waar naar verluidt vernielingen plaats hebben gevonden.

Kort na het incident kwamen Vindicat en het restaurant met een afzwakkende verklaring naar buiten. Burgemeester Den Oudsten riep nadien toch de politie op om verder onderzoek te doen naar de zaak. Dat is nu voltooid.

Politierapport uit Groningen: Vindicat niet vervolgd
Burgemeester Peter Den Oudsten van Groningen. Foto: ANP.

Geen vervolging

Uit de persconferentie blijkt dat er geen aangifte is gedaan vanuit het OM en ook niet vanuit het restaurant zelf. Er zijn wel misstanden gepleegd, geeft de burgemeester aan, maar zonder aangiftes wordt er geen strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd. Dat betekent dat Vindicat verder niet vervolgd wordt voor de vernielingen die plaats hebben gevonden. De Vries vroeg nadrukkelijk naar de geruchten over eventuele vernielingen bij het restaurant, waarop Den Oudsten als volgt reageerde: „Ik zou het woord geruchten hier maar weglaten, want die vernielingen zijn natuurlijk ook gepleegd.”

Bovendien geeft de burgemeester aan dat de ondernemer zelf, Sushi Mall, ook deels verantwoordelijk is voor het in de hand houden van de studenten op die bewuste avond. Sushi Mall had zelf op tijd in moeten grijpen en de studenten aan moeten spreken op hun gedrag. Den Oudsten geeft wel aan dat het misschien lastig was geweest om zo’n grote groep aan te spreken.

De vraag wordt opgeworpen waarom Sushi Mall geen aangifte doet van deze misstanden. Daarop antwoord de burgemeester dat er vele redenen kunnen zijn, zoals behoudt van klandizie. Het was een avond met een fors financieel belang. Hij begrijpt dat er geen aangifte gedaan is, maar vindt dat onverstandig.

Naast het restaurant doet ook het OM doet geen aangifte. „We hebben de gehele situatie gescand en hebben geconcludeerd dat er onvoldoende strafbare feiten gepleegd zijn om te vervolgen", meldt Karin Hoving, woordvoerder namens het OM Noord Nederland. „Er hebben wel vernielingen plaatsgevonden maar we kunnen niet duidelijk krijgen welke precies. Bovendien wil de eigenaar van het restaurant zelf absoluut geen aangifte doen." Geruchten die de ronde doen dat de eigenaar onder druk zou staan van Vindicat en dat men daarom geen aangifte willen doen, verwerpt Hoving. „Wij laten ons niet leiden door geruchten."

Het dossier sluit

Een duidelijk aangeslagen Den Oudsten vervolgt zijn betoog: „Er zijn dingen stuk gegaan. Dat weet iedereen wel. Maar we kunnen er strafrechtelijk niets tegen doen. Ik zou graag het onderste naar boven willen halen, maar op deze manier kan ik hier geen zaak van maken.” Op de vraag of hij teleurgesteld is in Vindicat antwoordt hij: „Ik ben altijd teleurgesteld als studenten zich in de stad misdragen, maar dit is wel heel hardnekkig.”

Verder geeft Den Oudsten nog aan dat Vindicat is doordrongen van de ernst van de incidenten en dat verandering vanuit de vereniging zelf moet komen. Door middel van een cultuuromslag. Het dossier is gesloten en Vindicat wordt niet vervolgd. Later komt de vereniging nog met een reactie.

Reageer op artikel:
Vindicat niet vervolgd, burgemeester aangeslagen
Sluiten