Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 17 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Politie voorkomt clash extreemlinks en extreemrechts

De rechtsradicale groepering Pegida heeft op zondagmiddag een mars gehouden door de straten van Enschede. Hierbij werden zij vergezeld door rechtsextremisten uit Duitsland en Finland. In de dagen voorafgaand werd vanuit linkse hoek aangekondigd om deze mars te verstoren met een tegendemonstratie. De Twentse politie had de situatie echter volledig onder controle en heeft een escalatie – op wat schermutselingen na – kunnen voorkomen door een preventief zero-tolerancebeleid uit te voeren.

Er zijn 22 aanhoudingen verricht en er was een indrukwekkende ME-macht ter plaatse om beide kampen uit elkaar te houden. Een aantal leiders van de AFA (Antifascistische Actie) werd uit voorzorg gearresteerd. Op deze wijze verdween de regie en werd de tegendemonstratie belemmerd. De opkomst was aan beide zijden karig te noemen.

Tekst gaat onder het beeld verder

Versplinterde groepjes tegendemonstranten werden staande gehouden
Versplinterde groepjes tegendemonstranten werden staande gehouden

Preventief fouilleren

De strategie van de ordediensten was duidelijk. Links en rechts mochten tegelijkertijd demonstreren, maar wel enkele kilometers van elkaar vandaan. De AFA kreeg een plek toegewezen ten westen van het centrum en Pegida mocht haar mars houden ten oosten van het centrum. Aan het begin van de middag verzamelden losse groepjes linkse betogers zich bij het station. De politie was onverbiddelijk en fouilleerde iedereen die aan een bepaald signalement voldeed. Hierbij zijn arrestaties verricht voor verboden wapenbezit, het dragen van gezichtsbedekkende kleding of het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs.

Omdat de AFA had aangekondigd de mars te willen verstoren werden uit voorzorg enkele leiders van de activisten opgepakt. Hierdoor kwam een goed georganiseerde tegendemonstratie niet goed van de grond.

Tekst gaat onder het beeld verder

De betogers moesten werden gefouilleerd en moesten zich legitimeren
De betogers moesten werden gefouilleerd en moesten zich legitimeren

Duitse geluiden

Een groep van ongeveer zestig tot tachtig Pegida-aanhangers verzamelde zich bij een villa aan de oostzijde van het centrum. Hier waren een aantal sprekers en trad de,in Duitsland verboden neonazistische band Kategorie C op. Het grootste deel van deze rechtsextremisten bestond uit Duitsers die naar Nederland gekomen waren. Een groot deel van de speeches was dan ook in het Duits. Ook de voorzitter van Pegida Nederland, Edwin Wagensveld, sprak zijn publiek in het Duits en Nederlands toe.

Aan de andere kant van de boulevard hadden zich – ondanks de preventieve arrestaties – toch tientallen tegendemonstranten verzameld die probeerden de bijeenkomst te verstoren. De ME en de politie hielden beide kampen uit elkaar en moest enkele keren ingrijpen toen tegendemonstranten dreigden door de linie heen te breken. Ook moest een cameraploeg van Powned in veiligheid gebracht worden omdat er een felle discussie ontstond tussen een aantal moslimjongeren en de verslaggever.

Tekst gaat onder het beeld verder ​

De in Duitsland verboden band Kategorie C mocht wel in Enschede optreden
De in Duitsland verboden band Kategorie C mocht wel in Enschede optreden

Charges en leuzen

Toen de mars begon, werd de situatie even grimmig. Tegendemonstranten probeerden de flanken van de mars aan te vallen maar dit werd voorkomen door de politie te paard, die een charge moest uitvoeren. De mars was ongeveer een kilometer lang, een stuk korter dan eerst werd aangekondigd. Een muur van ME’ers voorkwam een directe confrontatie, maar er werd wel degelijk een tegengeluid ter gehore gebracht. Toen de mars in volle gang was, overschreeuwden de tegenstanders de anti-islam en anti-immigratieleuzen van Pegida. Zij werden onder anderen ‘nazizwijnen’ en ‘fascisten’ genoemd.

De mars werd geleid door een gefrustreerde Wagensveld die gewapend met een megafoon Duitse en Nederlandse leuzen schreeuwde en de tegendemonstranten beledigde. Grote ongeregeldheden bleven ook hier uit. Wel was er een vloggende jongen die ‘Allah Hakbar!’ naar de extreemrechtse betogers schreeuwde.

Tekst gaat onder de beelden verder

Politie te paard voerde een charge uit
Wagensveld met zijn megafoon
Tegendemonstranten die geen nazi's in Enschede willen
Een muur van ME'ers begeleidde de mars

De rust keert weder

Nadat de mars was afgelopen ontspande de situatie zich. Er werd nog een aanhouding verricht en er kwamen nog een aantal sprekers. De boze frontman van Pegida Nederland richtte zich aan links Nederland, dat hij ‘ziek’ en ‘gewelddadig’ vond. Ook vond hij de journalisten van Twentse Courant Tubantia ‘vuile leugenaars’ die onwaarheden over hem gepubliceerd hadden. Toch was er ook ruimte voor positiviteit. Zo prees hij Thierry Baudet en het FvD en de Duitse AfD.

Een imposante ME-troepenmacht hield wederom eventuele tegendemonstranten uit de buurt. Het grootste verzet tegen deze manifestatie kwam van een vrouw die op een fluitje blies. Om half vijf was de betoging afgelopen en keerde de rust in Enschede terug.

'Journalisten van Tubantia zijn vuile leugenaars'
Een fluitend tegengeluid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie voorkomt clash extreemlinks en extreemrechts
Sluiten