Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 22 sep 2017 / 16:06 uur

‘Noord-Korea lijkt irrationeel, maar is het niet’

„We zullen met de hardste middelen terugslaan als de Verenigde Staten ons aanvallen.” De woorden van Kim Jong-Un sloegen vrijdag weer hard in. Ook noemde de Noord-Koreaanse dictator het gedrag van de Amerikaanse president Donald Trump „geestelijk gestoord” . Noord-Korea zit qua Bruto Nationaal Product op het niveau van de armste Afrikaanse landen, maar heeft in de politiek een rol als militaire superkracht. Dat is een kwestie van een heel slim politiek spel, aldus Noord-Koreadeskundige Sico van der Meer van het Clingendaelinstituut.

Noord-Korea: arm en toch een militaire superkracht
Al weken bedreigen Kim Jong-Un en Donald Trump elkaar met aanvallen. / EPA

„Noord-Korea wordt vaak neergezet als een heel irrationeel land, maar dat is het echt niet. Noord-Korea speelt vaak ook wel irrationeel, alsof het een beetje een onbetrouwbare, rare speler is. Dat is om meer angst te creëren.” Het land dreigt bijvoorbeeld al jaren met een aanval op de bondgenoot van de Verenigde Staten, Zuid-Korea. „De hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, ligt zestig kilometer van de grens met Noord-Korea. Dat is eigenlijk ook hun gijzelaar geweest. Ze hebben gewoon in het leger zulke grote aantallen. Niet alleen in militairen, maar ook in artillerie. Daardoor kunnen de Noord-Koreanen tegen de VS zeggen: Raak ons met één vinger aan en wij leggen Seoul in de as. Ze kunnen daar in één dag honderdduizenden doden veroorzaken.”

China

Het enige grote land dat Noord-Korea nog als echte bondgenoot kan bestempelen, is China. Trump heeft dan ook al meerdere malen gezegd dat China te weinig doet om Kim Jong-Un en de zijnen tot bedaren te brengen. Maar ook Peking vindt zich in een patstelling, zo beweert Van der Meer. „Die Noord-Koreanen spelen iedereen tegen elkaar uit. Ze noemen dat de instabiliteitskaart. Ze zeggen letterlijk in de onderhandelingen met de Chinezen: ‘Pas op, als jullie ons te hard aanpakken, weten jullie wat er gebeurt. Dan storten wij in en hebben jullie alsnog al die chaos aan jullie grens: de vluchtelingenstromen, de wapens die zich verspreiden en uiteindelijk, nadat de chaos zich onttrokken heeft, de Amerikanen aan jullie grens’. Ze zitten in China eigenlijk in de houdgreep van Kim Jong-Un.”

Het zorgt ervoor dat Noord-Korea, als land met een Bruto Binnenlands Product per hoofd vergelijkbaar met landen als Tsjaad en Ivoorkust, een sleutelrol speelt in de internationale gemeenschap. Noord-Korea-expert Casper van der Veen, die onder meer eigenaar is van het blog Nieuws uit Noord-Korea, vertelt: „Waar Noord-Korea zich meester in heeft gemaakt, is asymmetrische oorlogsvoering. Dat wil zeggen dat je eigenlijk minder krachtig bent, maar toch het strategische voordeel hebt. In dat kader moet je ook de investeringen in raketten en nucleaire wapens zien. Een conventionele oorlog kan Noord-Korea nooit winnen. Maar door deze wapens, die zó’n afschrikkende werking hebben, zal niemand het in zijn hoofd halen om het land zomaar aan te vallen.”

Oplossing

En hoe kunnen we het conflict oplossen? Dat is lastig, omdat de internationale gemeenschap het eigenlijk al te ver heeft laten komen, meent Van der Veen: „Er worden altijd heel veel sancties opgelegd aan Noord-Korea, maar die worden slecht uitgevoerd of niet gericht ingesteld. Als je er eerder voor had gezorgd dat Noord-Korea goed werd afgeknepen van de financiële en materiële middelen die nodig zijn voor kernwapens, had je heel veel schade kunnen voorkomen.” Nu gaat het vooral om schadebeperking, aldus Van der Meer. „Het zit voorlopig echt in het inkapselen van het regime, zodat het geen kwaad kan. Geef het signaal af dat als Noord-Korea met een vinger naar een ander wijst, dat ze er ook aangaan. Dan voorkom je al te erge escalatie. En investeer in raketverdediging in Zuid-Korea, de Japan en VS. Daardoor maak je de kernwapens ook weer minder nuttig. In ieder geval alles liever dan een conflict waarbij honderdduizenden burgerslachtoffers vallen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Noord-Korea lijkt irrationeel, maar is het niet’
Sluiten