Jasper Kars
Jasper Kars Nieuws 29 sep 2017

Moslims in Chinese regio moeten Korans inleveren

Chinese autoriteiten in de regio Xinjiang, in het noordwesten van het land, nemen wel heel rigoureuze maatregelen. Ze hebben moslimfamilies verzocht om religieuze voorwerpen als de Koran, het heilige boek van de islam, en gebedsmatjes per direct in te leveren.

Volgens bronnen in de Chinese regio waarschuwden functionarissen mensen in buurten met veel moskeeën dat moslims moesten oppassen, ze riskeren zware straffen als ontdekt wordt dat ze nog steeds een Koran en of een gebedsmatje in bezit hebben. Dit melden verschillende buitenlandse media waaronder de Daily Mail.

Tegen extremisme

In Xinjiang zouden autoriteiten, waaronder de politie, al langer bezig zijn met het verbieden en verwijderen van Korans die meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd zijn vanwege de extremistische content die er in te lezen zou zijn.

Volgens Radio Free Asia zijn in Kashgar, Hotan en andere Chinese regio’s afgelopen week vergelijkbare praktijken gestart. Een woordvoerder van de exile World Uyghur Congress group ontving een verklaring waarin staat dat alle Oeigoeren, een Turks volk dat in de autonome regio Sinkiang woont, hun “moslim-gerelateerde voorwerpen” moeten inleveren bij overheidsautoriteiten.

Moslims in Chinese regio moeten Korans inleveren
Chinese moslims tijdens het gebed (Foto: AFP)

Anti-islam operatie

De Korans worden in beslag genomen als onderdeel van een gestarte campagne die als doel heeft om “illegale” religieuze voorwerpen te verbieden. De Oeigoeren, waarvan de meeste mensen moslim zijn, zijn het voornaamste target van deze heftige anti-islam operatie.

De operatie verbiedt “illegale” publicaties, religieuze activiteiten en voorwerpen als messen die als terroristische objecten kunnen dienen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Moslims in Chinese regio moeten Korans inleveren
Sluiten