Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 29 sep 2017 / 07:15 uur

Dit moet je weten op vrijdagochtend 29 september

Wat moet je weten op vrijdagochtend 29 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Het Kabinet Rutte-III is inmiddels uitgegroeid tot 25 bewindslieden

Het Kabinet Rutte-III is inmiddels uitgegroeid tot 25 bewindslieden. Dit is in strijd met het streven van de Minister-president naar een kleinere en krachtigere overheid. In zijn eerdere kabinetten zou de VVD-leider hebben geklaagd over fouten die gemaakt werden omdat ministers en staatssecretarissen het te druk zouden hebben. Deze koerswijziging valt daarom opvallend te noemen. ,,Ik wil een kleine en krachtige overheid en kleine kabinetten, zodat iedereen het net iets te druk heeft”, liet Mark Rutte weten tegenover het AD. Zijn eerdere kabinetten hadden 20 bewindslieden.

Gesjoemel met kippenvlees

De Britse krant The Guardian en ITV News hebben ernstige misstanden bij de grootste kipleverancier van Groot-Brittannië aan het licht gebracht. Volgens de nieuwsorganisaties heeft het bedrijf, 2 Sisters Food Group, gesjoemeld met oud en vers vlees en met de houdbaarheidsdatum op de verpakkingen.

2 Sisters Food Group levert een derde van alle kipproducten die in Groot-Brittannië worden gegeten en levert aan de grote supermarktketens Tesco, Sainsbury’s, Marks&Spencer, Aldi en Lidl. De vijf supermarktbedrijven hebben laten weten direct onderzoek in te stellen. De kipleverancier zegt nog niet genoeg tijd te hebben gehad om te reageren en gaat de beschuldigingen onderzoeken.

Dit moet je weten op vrijdagochtend 29 september
Apparatuur voor embryoselectie. / ANP

Doorbraak in embryo-onderzoek

In China zijn onderzoekers er voor het eerst in geslaagd om erfelijke ziektes uit in het laboratorium gefabriceerde embryo’s te verwijderen. De onderzoekers lieten aan de BBC weten dat ze dit deden door de vier bestanddelen van DNA – adenine, cyostine, guanine en thymine – aan te passen. Door guanine te veranderen in adenine, zou de ziekte uit het DNA gehaald kunnen worden.

De resultaten van dit onderzoek kunnen er in de toekomst voor zorgen dat er geen baby’s meer geboren worden met een bloedziekte of andere erfelijke afwijking.

Wat er verder in het nieuws is

Uitspraak oud-staatssecretaris Linschoten

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten (60) hoort vrijdag welke straf hij krijgt voor de belastingfraude waarvan hij wordt verdacht. Tegen de voormalige VVD-politicus eiste het Openbaar Ministerie begin deze maand een werkstraf van tweehonderd uur. Ook eiste de officier van justitie bij de rechtbank in Amsterdam een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van drie jaar.

Volgens het OM heeft Linschoten van 2010 tot en met 2012 steeds te lage omzetten aangegeven vanuit twee bv’s, waardoor hij de fiscus voor ruim honderdduizend euro benadeelde. Tijdens de rechtszitting verklaarde Linschoten ‘slordig’ te zijn geweest, maar hij ontkende opzet. Volgens de oud-staatssecretaris was hij destijds ,,met honderdduizend dingen bezig" voor opdrachtgevers.

Hij had daarom zijn boekhouding uitbesteed aan een professioneel kantoor. ,,Ik dacht dat alles in goede handen was. Achteraf was dat niet verstandig", zei hij.

Dit moet je weten op vrijdagochtend 29 september
Zonnepanelen die worden geplaatst op een woonhuis

Zonnepanelen op 310 daken

Ongeveer twintig jaar geleden werd er begonnen met de plaatsing van windmolens door energiebedrijven op het land van boeren. Vandaag wordt er gestart met een project opgezet door zuivelcoöperatie FrieslandCampina en energiebedrijf GroenLeven waarbij op 310 daken 416.000 zonnepanelen worden gelegd. Dit is voor de buren geheel vrijblijvend. Ze verhuren hun dak aan het energiebedrijf, in ruil voor een vergoeding van 5 euro per zonnepaneel per jaar. Afhankelijk van de grootte van het dak, levert dat de boer ongeveer een extra maandinkomen op.

FIFA

De Media Markt in Hengelo opende afgelopen nacht om 0.00 uur de deuren. Winkels in Nederland mogen namelijk vanaf vrijdag het nieuwste spel in de FIFA-reeks te koop aanbieden. In Hengelo besloten ze daar slim op in te spelen.

Het bleek een goede zet. Vlak voor middernacht stond er namelijk al een lange rij mensen voor de deur. Omdat er meerdere kassa’s open waren, konden de 100 à 200 bezoekers snel worden geholpen.

Wat er staat te gebeuren

Dit moet je weten op vrijdagochtend 29 september
Dick Advocaat tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije

Voetbal

Bondscoach Dick Advocaat maakt vrijdag mogelijk voor de laatste keer in zijn lange trainersloopbaan de selectie bekend van het Nederlands elftal. Dat doet de inmiddels zeventigjarige Hagenaar vanaf 12.00 uur op de KNVB Campus in Zeist. Hij kiest zijn spelersgroep voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland. Daarmee is de groepsfase in de WK-kwalificatie voor Oranje gedaan. Oranje wil tijdens de interlands tegen Wit-Rusland en Zweden de kans op deelname aan het WK levend houden. Daarvoor moet Nederland niet alleen drie punten inlopen op Zweden. Het Nederlands elftal moet ook nog een verschil van zes doelpunten met de grootste concurrent voor de tweede plaats goedmaken.

Gouden Kalveren

Met de uitreiking van de Gouden Kalveren komt vrijdagavond een eind aan de 37ste editie van het Nederlands Film Festival. Het prijzengala in Utrecht wordt een strijd tussen Brimstone van Martin Koolhoven en Tonio van Paula van der Oest. De twee films maken allebei kans op beeldjes in de belangrijkste categorieën. Brimstone heeft in totaal negen nominaties, Tonio ontving er zeven.

Soof 2, Onze Jongens en Mees Kees Langs de Lijn maken dit jaar kans op de Gouden Kalf-publieksprijs. Deze films waren afgelopen jaar de drie best bezochte Nederlandse bioscoopfilms. Het Nederlands Film Festival (NFF) begon woensdag 20 september met de vertoning van Tulipani van regisseur Mike van Diem. De afgelopen tien dagen waren in totaal 42 speelfilms, 97 documentaires, 100 korte films, 22 televisiedrama’s, 16 videoclips en 13 interactieve projecten te zien, waarvan er 96 in première gingen.

Dit jaar wordt het gala niet rechtstreeks uitgezonden op televisie. Alleen de uitreiking van de belangrijkste Gouden Kalveren in de categorieën Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Film is live te zien in de TV Show van Ivo Niehe.

Het weer

Automobilisten moeten vrijdagochtend opnieuw rekening houden met dichte mist in grote delen van het land. Met uitzondering van het zuidwesten komen in het hele land dichte mistbanken voor. In het noordoosten is het zicht minder dan 100 meter en dat is zeer hinderlijk voor het verkeer.

Vooral in de provincies Groningen, Drenthe en Flevoland kan de mist verraderlijk zijn, volgens weerbureau Weeronline. In het Drentse Eelde is het zicht slechts 64 meter. De mist zal in het noorden pas aan het einde van de ochtend verdwijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op vrijdagochtend 29 september
Sluiten