Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 26 sep 2017 / 15:30 uur

Met je laptop studeren? Dat kost je punten

Tegenwoordig is de laptop niet meer uit de collegezaal weg te denken. Vrijwel elke student geeft de voorkeur aan een toetsenbord om aantekeningen te maken. Dat kan je echter flink wat punten kosten, want uit meerdere onderzoeken blijkt dat studenten minder goed leren met een laptop.

„De huidige generatie studenten kan zo snel typen dat ze wat gezegd wordt bijna letterlijk overschrijven”, stelt Paul Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit, tegenover de NOS. „Maar zo gaat informatie het ene oor in en weer tien vingers uit. Je hersenen verwerken het niet.” En dat kost je je cijfer: volgens Kirschner kan het gebruik van een laptop je cijfer soms tot wel één en een kwart punt verlagen.

Verbod

Het leidt ertoe dat sommige docenten laptops verbieden uit hun collegezalen. Yra van Dijk bijvoorbeeld. Zij doceert aan de Universiteit Leiden en laptops zijn bij haar colleges niet meer welkom. „Docenten zijn verantwoordelijk voor het leren studeren. Studenten kunnen een heleboel, maar het bijbrengen van concentratie, een academische discipline, is onze verantwoordelijkheid.”

Het deed meteen een discussie oplaaien. Want de cijfers liegen niet en door het verbieden van laptops zouden de cijfers van studenten gewoon omhooggaan. „De beslissing van Yra van Dijk leidde onmiddellijk tot een discussie binnen de universiteit, onder meer over het bestaan van een ‘laptopbeleid’”, zo vertelt Mirjam de Baar, vice-decaan aan de faculteit van Van Dijk. Voorlopig is het echter nog niet tot een dergelijke stap gekomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met je laptop studeren? Dat kost je punten
Sluiten