Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 26 sep 2017 / 14:34 uur

Man ontwaakt na 15 jaar uit coma

Een 35-jarige man die al 15 jaar in een ‘vegetatieve staat’ verkeerde, is weer ontwaakt. De man heeft dokters enorm verbaasd door met een nieuwe behandeling na een coma van 15 jaar weer wakker te worden. Hij is nu bij ‘minimaal bewustzijn’.

De man kreeg na een korte operatie van 20 minuten een implantaat in zijn nek. Dat kon zijn nervus vagus, de spier die de hersenen verbindt aan vrijwel alle belangrijke organen, stimuleren. Na een maand stimulatie kwam de man weer bij bewustzijn. Hij begon met zijn ogen objecten te volgen en bleef wakker toen hem een verhaaltje werd voorgelezen.

De hoofdverantwoordelijke voor het onderzoek, Angela Sirigu, vertelt tegenover The Guardian: „Hij is nog steeds verlamd. Hij kan niet praten. Maar hij kan wel reageren. Hij is zich nu meer bewust van zijn omgeving.”

Waarschuwing

Het resultaat van de behandeling haalt eerdere veronderstellingen hard onderuit. Vroeger gingen artsen ervan uit dat een persoon na twaalf maanden in een vegetatieve staat te hebben verkeerd, niet meer te genezen zou zijn. Een flinke wake-upcall, dus, vindt ook Niels Birbaumer van de Universiteit van Tübinge: „Dit onderzoek is een waarschuwing naar iedereen die gelooft dat deze toestand na een jaar hopeloos is.”

Met eenzelfde soort stimulatie zijn eerder al patiënten met epileptische en depressieve klachten geholpen. Nu hoopt Sirigu met haar team ook andere patiënten met minder serieuze hersenproblemen te helpen, omdat daar nog meer vooruitgang geboekt zou kunnen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man ontwaakt na 15 jaar uit coma
Sluiten