Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 4 sep 2017

Hoe ver kan je gaan op sociale media?

De orkaan Harvey voelt als karma omdat Texanen massaal op Donald Trump hebben gestemd. Een Amerikaanse hoogleraar die een tweet met deze strekking online gooide, kon fluiten naar zijn baan. Hoe ver kan je eigenlijk gaan op social media zonder dat dit je baan kost?

„Dat is altijd een lastige.", zegt Titus Bouman, advocaat arbeidsrecht. „Sinds de opkomst van social media zijn hier steeds vaker speciale regels over opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in een personeelshandboek. Maar er blijft een grijs gebied omdat Facebook wordt gezien als een privé-medium. Hierin verschilt het met LinkedIn dat veel meer een zakelijk platform is. Daarop kun je minder snel een uitlating doen over je werk."

‘Hoerenbedrijf’

Een half jaar geleden werd een medewerker van Blokker ontslagen, omdat hij de winkelketen waar hij werkte op Facebook een ‘hoerenbedrijf’ noemde. Daarnaast beledigde hij zijn leidinggevende. De rechter oordeelde toen dat de man terecht was ontslagen door de goedlopende winkelketen.

„Terecht, want dat gaat veel te ver," zegt Bouman. „Je moet oppassen met opmerkingen die in strijd zijn met de grondwet en moet ook weten dat je je baas geen ‘mongool’ kan noemen", zegt Bouman. „Maar verder mag in Nederland best veel, veel meer dan in Amerika bijvoorbeeld."

Afweging

„Het blijft een afweging wat wel en niet door de beugel kan.” Of de video die Ruud Gullit gisteravond na de winst van Oranje op Bulgarije op Twitter plaatste, ook kan leiden tot ontslag? Op de video is te zien dat de assistent-bondcoach in de Oranje-kleedkamer zijn vuist balt en zegt: „Fantastic game.” „Nee, zoiets is iets wat kan en niet zal leiden tot ontslag”, zegt Bouman. „Mensen die stellen dat het een reden tot ontslag kan zijn, zijn niet heel juridisch geschoold.” Hoe het precies met het filmpje zat, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoe ver kan je gaan op sociale media?
Sluiten