Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 20 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Iedereen rende in grote paniek naar buiten toe’

De Nederlander Eric van Nuland zat rustig met zijn collega’s Ramon Coelho en Mario Evhenique koffie te drinken toen ze werden opgeschrikt door de zware aardbeving die Mexico-Stad dinsdag teisterde. „Ons kantoor zit op de vierde verdieping. We schrokken ons kapot en zijn meteen naar beneden gerend. Ik zag de muren op en neer gaan, waterleidingen braken en ik voelde het betongruis in mijn haar vallen. Het was zeer beangstigend. De paniek werd nog groter toen ik de sleutel van de buitendeur in eerste instantie niet kon vinden.”

Bang

Eenmaal buiten zag Van Nuland auto’s stilstaan en een massa mensen naar boven kijken. „Iedereen was natuurlijk bang dat de boel zou instorten, maar gelukkig gebeurde dit niet. Ik ben niet te lang stil blijven staan. Mijn huis is om de hoek van mijn werk. Ik moest weten of mijn vrouw Paula en mijn 11-jarige dochtertje Zury veilig waren. Ze waren heel erg geschrokken. Vooral mijn dochtertje. Het gekke was dat zij op school een veiligheidsoefening kreeg, vlak voordat de beving gebeurde. Ze vertelde me dat iedereen een beetje lachend en grappend naar buiten liep toen haar school geëvacueerd werd tijdens de oefening. Toen alle kinderen weer in hun klaslokaal zaten, beefde de aarde gigantisch en rende iedereen in paniek naar buiten. Bizar toch? Ik ben zo blij dat iedereen die ik ken ongedeerd is.”

Volgens Van Nuland heeft het met geluk niks te maken dat hij, zijn gezin en zijn kantoor ongedeerd is gebleven. „Wij leven aan de rand van Mexico-Stad, ten zuiden van het centrum, vlakbij het Olympisch Stadion. Daar is de grond van massief steen en heel erg stevig. Ook de gebouwen zijn erg stevig. Hoe verder je naar het centrum gaat, hoe ‘moerassiger’ de grond wordt en dus gevaarlijker.”

Schade

Terwijl Van Nuland zijn zegeningen telde en gelukzalig naast zijn vrouw in slaap viel, gingen de reddingswerkzaamheden in de nachtelijke uren met man en macht door. „Ik ben net wakker en nu het nieuws aan het kijken. Ik ga zo richting kantoor om de schade op te nemen, maar de verwachting is dat het meevalt. Onze gedachtes gaan uit naar de nabestaanden en hun familie.”

De directeur van de dienst bescherming bevolking maakte in de ochtend na de aardbeving bekend dat er 216 slachtoffers zijn geborgen. De verwachting is dat dit aantal nog oploopt. Volgens hulpverleners ging het onder meer om zeker 32 kinderen. Deze werden uit een ingestorte school in Mexico-Stad gehaald, evenals de lichamen van vijf volwassenen. Tientallen leerlingen worden nog vermist. Er zitten naar schatting nog zo’n dertig tot veertig mensen vast in het ingestorte pand.

Handen

Als gevolg van de aardbeving zijn veertig gebouwen vernietigd en vijfhonderd beschadigd. Van die vijfhonderd hebben er veel zeer zware schade opgelopen. De Verenigde Naties hebben Mexico hulp aangeboden, deelde secretaris-generaal Guterres mee. Het Rode Kruis is al aanwezig in getroffen gebieden. Er zijn onder meer bijna negentig ziekenwagens en vijfhonderd vrijwilligers ingezet.

President Enrique Peña Nieto heeft al een bezoek gebracht aan de rampplek, waar allerlei reddingswerkers zoeken naar overlevenden. Leden van de brandweer, civiele bescherming, de strijdkrachten en vrijwilligers graven soms met hun handen in het puin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Iedereen rende in grote paniek naar buiten toe’
Sluiten