Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 20 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Lenen van de overheid: hoe werkt dat eigenlijk?

Lange tijd kregen studenten op het hbo en de universiteit studiefinanciering in de vorm van een basisbeurs. Maar sinds twee jaar hebben ze daar geen recht meer op. De studenten die toen in hun eerste jaar kwamen, kunnen studiefinanciering in de vorm van een lening krijgen. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?

Flinke smak geld

Ook de studenten die dit jaar zijn begonnen met studeren, ontvangen geen basisbeurs meer. Tenzij je recht hebt op een aanvullende beurs, zal je moeten lenen om studiefinanciering te ontvangen. Een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs is zo geregeld. Het aan- en uitzetten ervan is geen moeilijke klus.

In het studiejaar 2017-2018 kun je maximaal 1034,85 euro per maand lenen. Dat is een flinke smak geld die je in principe kunt besteden aan wat jij wilt. Minder lenen is natuurlijk ook mogelijk. Denk er namelijk aan dat je dit geld moet terugbetalen.

Terugbetalen

Het terugbetalen begint pas na je studie. Officieel heb je vier jaar recht op studiefinanciering. Vanaf het moment dat je geen recht meer hebt op studiefinanciering, begint op 1 januari van het daaropvolgende jaar een tijdmeter te lopen van twee jaar. Als die twee jaar voorbij zijn, begin je met het terugbetalen van je lening.

Stel je voor: op 1 september 2015 ben je begonnen met studeren, dan heb je vanaf 1 september 2020 geen recht meer op studiefinanciering. Vanaf 1 januari 2021 begint de tijdmeter te lopen. Dat betekent dat je op 1 januari 2023 moet beginnen met terugbetalen.

Meer dan dertig jaar de tijd

Het terugbetalen, ook wel aflossen, gaat per maand. Hoeveel je per maand moet aflossen, is afhankelijk van de hoogte van je lening en je inkomen. Het maandelijkse bedrag zal nooit meer dan 4 procent van je inkomen zijn. Je hebt maximaal 35 jaar de tijd om alles terug te betalen.

Aan iedere lening zit een rente verbonden. Zo ook aan je studielening. Hoeveel dat is, verandert per jaar. Op dit moment bedraagt de lening 0 procent. Maar dit kan volgend jaar weer verhoogd worden! Ook de rente van je lening hoef je pas achteraf terug te betalen.

Studieschuld

Het klinkt allemaal zo makkelijk. De lening is zo aangezet en het duurt nog wel even voordat je ’m moet terugbetalen. Maar het is en blijft een studieschuld. Wanneer je vier jaar lang ruim 1000 euro per maand leent, betekent dat minstens 12.000 euro per jaar. En dus bijna 50.000 euro die je moet terugbetalen. De kans dat je er nog jarenlang aan vastzit na je studie, is nogal groot.

We begrijpen dat je gaat lenen wanneer je geen studiefinanciering ontvangt, maar zien er ook het gevaar van in. Probeer daarom niet meer te lenen dan je nodig hebt voor je studie. Zet ’m uit wanneer je het financieel even mee zit. Begin met terugbetalen wanneer je genoeg geld hebt om dat te doen. En verder: geniet vooral van je studententijd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.