Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 8 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Gwen van Poorten: Hou mijn tieten lekker voor jezelf

Spuiten en Slikken-presentatrice Gwen van Poorten gaat de strijd aan tegen mensen die naaktfoto’s doorsturen.

Hou. M’n. Tieten. Lekker. Voor. Jezelf. De tekst op het T-shirt van BNNVARA-presentatrice Gwen van Poorten is lollig, maar bloedjeserieus bedoeld. Samen met drie organisaties, presentatrice Anna-Alicia Sklias, acteur Dave Mantel en YouTuber Nienke Plas wil zij dat doorstuurders van naaktfoto’s gaan inzien dat zij levens kapotmaken. Dat de aandacht naar verspreiders uitgaat en niet, zoals nu meestal het geval, naar degene die op de naaktfoto of –video staat.

Gwen van Poorten: Hou mijn tieten voor jezelf
Dave Mantel.

Woensdag lanceerde Van Poorten met haar medestrijders Houhetlekkervoorjezelf.nl. Het rebelse social platform RUMAG drukte T-shirts, ook ‘Hou Mijn Piemel Lekker Voor Jezelf’ zit erbij, waarvan een deel van de opbrengst naar slachtoffers van sexting gaat. Gwen van Poorten is al veel langer met het onderwerp bezig en noemt zichzelf ambassadeur. „In 2014 begon ik bij BNN met Spuiten en Slikken en hoorde ik veel verhalen van meisjes en jongens die foto’s hadden verstuurd die uitlekten. Voor het programma besloten we toen een foto van mij te photoshoppen, een selfie met blote borsten. De redactie verspreidde die om te zien wat er binnen een paar dagen zou gebeuren. Die foto ging hard… Mijn omgeving schrok enorm. Het werd meteen een onderwerp dat me niet meer losliet.”

Bestempelen als slet

Van Poorten ontdekte dat de omgeving vooral degene die de foto maakt bestempelt. „Als hoer, als slet, als degene die het probleem heeft veroorzaakt.” Met BNN begon ze vorig jaar een eerste campagne, #geenhoofd. Daarbij werd gesteld dat sexting leuk en spannend is, maar ook gehamerd op spelregels voor sexy berichten: geen hoofd in beeld, geen opvallende tattoos of moedervlekken en maak de achtergrond onherkenbaar.

Gwen van Poorten: Hou mijn tieten voor jezelf
Anna-Alicia Sklias.

„Nu werd ik benaderd voor een nieuwe campagne door Fier, Free a Girl en HelpWanted (zie onder)”, vervolgt de fanatieke Van Poorten. „Naaktfoto’s blijven gemaakt en verstuurd worden, het is iets van deze tijd. Als een meisje in een kort rokje wordt nagefloten, zeg je ook niet ‘doe dan geen rokje aan’. Zo’n samenleving willen we toch niet? Houhetlekkervoorjezelf richt zich daarom tot 1 oktober op mensen die doorsturen. Als doorsturen niet gebeurt, is het probleem weg. Maar het gebeurt zóveel. Op de website kunnen jongeren, maar natuurlijk ook hun ouders, veel informatie over sexting vinden. Je kunt er bovendien chatten met hulpverleners en je vindt er meer spelregels.”

Wat doe je met een foto?

Van Poorten hoopt dat we wat bewuster worden. „Dat je je afvraagt, als je een naaktfoto krijgt: wat doe ik ermee? Alleen maar in een campagne zeggen dat iets slecht is, lost volgens mij niets op. Het gebeurt toch. In Spuiten en Slikken besteden we op 26 september ook aandacht aan het onderwerp. Dan spreek ik een meisje dat het overkomen is, in de ergste zin van het woord; en vraag ik doorstuurders waarom zij dat doen. Mensen die naaktfoto’s sturen moeten goed nadenken naar wie zij dat doen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij degenen die de foto’s ontvangen. Als mensen elkaar gaan aanspreken en discussie over het onderwerp ontstaat, is de actie wat mij betreft geslaagd.”

Samenwerken

Drie organisaties hebben met Gwen van Poorten de handen voor ‘Hou het lekker voor jezelf’ ineen geslagen.

• Fier. Het landelijke expertise- en behandelcentrum op gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

• Free a Girl. Zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen.

• HelpWanted. Hulplijn voor kinderen en jongeren die met online seksueel misbruik te maken hebben.

Elke dag wel slachtoffers

Dagelijks melden 1 of 2 jongeren zich bij Helpwanted.nl omdat hun naaktfoto is verspreid. 1 op de 8 jongeren heeft weleens een seksfilmpje of naaktfoto naar iemand gestuurd. Veel meer jongeren hebben ooit zo’n filmpje of foto ontvangen (jongens 24 procent, meisjes 19 procent). 6 procent van de jongens en 14 procent van de meisjes heeft een vervelende ervaring met sexting gehad. 31 procent van de meisjes en jonge vrouwen in de opvang van Fier is gechanteerd of onder druk gezet met naaktfoto’s of -filmpjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.