Els Anker
Els Anker Nieuws 30 sep 2017 / 15:23 uur

Groot tekort aan personeel in zorg, defensie en bouw

Er is een nijpend tekort aan personeel in de zorg, defensie en de bouw. Het mbo kan al die tienduizenden jongeren niet zomaar leveren, zegt Ton Heerts, voorzitter van de MBO-raad zaterdag in De Telegraaf. „Er komt een krapte aan en niet zo’n klein beetje ook.”

Heerts stelt dat in de bouw en techniek de vraag naar personeel groot is door de aantrekkende economie. Ook de slag naar verduurzaming speelt volgens Heerts een belangrijke rol. „Daar zijn ook heel veel mbo’ers voor nodig.”

Een dokter neemt een kijkje bij een bedlegerige vrouw in een aanleunwoning. Foto: ANP / Roos Koole
Een dokter neemt een kijkje bij een bedlegerige vrouw in een aanleunwoning. Foto: ANP / Roos Koole

Beleid

De huidige krapte wordt veroorzaakt door diverse oorzaken. Een van de redenen ligt volgens de voorzitter bij de lage instroom in het mbo in de crisisjaren. „Toen de crisis intrad, zag je een afname van mbo-studenten bij de sectoren waar de werkgelegenheid daalde”, zegt hij. ,,Het aantal leerwerktrajecten in de bouw daalde onmiddellijk.”

Ook wordt het tekort veroorzaakt door overheidsbeleid, zoals in de zorg. Heerts: „Staatssecretaris Van Rijn schreef deze week aan de Tweede Kamer dat er alleen al voor de verbetering van de kwaliteit van de zorg 70.000 extra verpleegkundigen en verzorgers nodig zijn. Eerst zijn er tienduizenden de WW ingestuurd, nu hebben we er weer tienduizenden nodig. Verder komt er bij Defensie €1,5 miljard bij. Dat zijn weer tienduizenden jongeren die moeten worden opgeleid.”

Uitkering

De MBO-voorzitter waarschuwt dat we pas aan de vooravond van het tekort staan. ,,Volgens onze berekeningen zitten nog ongeveer 140.000 jongeren thuis, al dan niet met een uitkering”, zoekt Heerts naar oplossingen. ,,Die moeten we met warme hand op de schouder begeleiden naar de beroepsopleidingen die nu gewild zijn.”

De bezichtiging van een nieuwbouwhuis met de makelaar. Foto: ANP / Lex van Lieshout
De bezichtiging van een nieuwbouwhuis met de makelaar. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groot tekort aan personeel in zorg, defensie en bouw
Sluiten