Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 6 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op woensdagochtend 6 september

Wat moet je weten op woensdagochtend 6 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Irma rond middaguur verwacht bij Nederlandse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba

De zware orkaan Irma wordt woensdag rond het middaguur (Nederlandse tijd) aan land verwacht bij de eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, onderdelen van het Nederlandse Koninkrijk. Bewoners van de eilanden zijn zeer ongerust over de orkaan, omdat ze dinsdag de zwaarste categorie op de schaal van Saffir-Simpson bereikte. De orkaan meet windsnelheden van 295 kilometer per uur volgens het Amerikaanse Hurricane Center. ‘s Ochtends komt de orkaan eerst aan op Antigua en Barbuda. Daar worden inwoners door de autoriteiten gewaarschuwd dringend een schuilplaats te zoeken.

Volgens het KNMI kunnen naast de harde wind ook de forse regenbuien en vloedgolven "zeer bedreigend" zijn voor de eilanden. De meteorologische dienst stelt dat de regenval kan zorgen voor modderstromen en landverschuivingen.

Beelden van orkaan Irma door NASA gemaakt. / ANP

Bert van Marwijk met Saudi-Arabië door naar WK voetbal

Bondscoach Bert van Marwijk heeft zich met Saudi-Arabië geplaatst voor het WK voetbal, volgend jaar in Rusland. De Nederlandse trainer won dinsdagavond Nederlandse tijd met 1-0 van het al geplaatste Japan en eindigde daardoor als tweede in de groep. Australië is veroordeeld tot de play-offs.

‘Myanmar plaatst mijnen aan grens Bangladesh’

Myanmar heeft de afgelopen dagen mijnen neergelegd op delen langs de grens met Bangladesh. Twee bronnen binnen de regering van Bangladesh stellen dat tegenover persbureau Reuters.

Met het plaatsen van mijnen probeert Myanmar te voorkomen dat gevluchte Rohinga-moslims naar het land terugkeren. De twee bronnen willen anoniem blijven.

Wat er verder in het nieuws is

Polen stopt 130 miljard euro in Defensie

NAVO-lid Polen wil in de komende veertien jaar voor omgerekend 130 miljard euro in z’n Defensie pompen. De middelen zijn vooral bedoeld voor de ,,technische modernisering” van het leger, zei minister van Defensie Antoni Macierewicz dinsdag.

Polen zal op termijn zijn Defensie-uitgaven verhogen tot 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), benadrukte de minister. Zijn ministerie heeft een wetsontwerp aan het parlement voorgelegd om dit doel in 2030 te bereiken. Op dit moment bedraagt de Defensie-bijdrage van Polen 2 procent van het bbp.

Daarmee is Polen nu een van de weinige NAVO-landen die voldoen aan de overeengekomen doelstelling van ten minste 2 procent van het bbp aan bewapeningsuitgaven. De andere landen zijn de VS, Griekenland, Estland, Groot-Brittannië en Roemenië. ,,Als je vrede wil, bereid je dan voor op oorlog”, zei Macierewicz.

ANWB wil meer aandacht voor verkeersveiligheid

Onderhandelaars van het nieuwe kabinet moeten werk maken van de verkeersveiligheid. Daartoe roept ANWB-directeur Frits van Bruggen in het AD op.

Onderhandelaars van het nieuwe kabinet moeten werk maken van de verkeersveiligheid. / ANP

Hij maakt zich ernstig zorgen over de aandacht die verkeersveiligheid nu krijgt. Terwijl het aantal gewonden in het verkeer in tien jaar meer dan verdubbeld is. ,,De Nederlander betaalt volgens mij ook belasting om zich veilig te kunnen bewegen in het verkeer. Verkeersveiligheid moet nú goed in dat akkoord komen”, zegt hij.

Vooral het gebruik van de mobiel op de weg is volgens hem zorgelijk. ,,Appen is levensgevaarlijk.” Samen met zo’n veertig andere organisaties ondertekent de ANWB woensdag een convenant tegen het gebruik van smartphones in het verkeer.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Eerste test tienminutentrein

Voor het eerst testen NS en spoorwegbeheerder ProRail woensdag de ‘tienminutentrein’ tussen Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. Dat wil zeggen dat treinreizigers elke tien minuten met een Intercity tussen die steden kunnen reizen. Nu kan dat nog ieder kwartier. Reizigers hoeven daardoor minder lang op hun trein te wachten en hebben vaker een zitplaats, is de verwachting.

Rechtbank oordeelt over lookalike Max Verstappen

Max Verstappen. / ANP

Mag onlinesupermarkt Picnic een lookalike van Max Verstappen gebruiken voor hun commercials? Daarover doet de civiele rechter in Amsterdam woensdag uitspraak. In een commercial van Picnic is een lookalike van Max Verstappen te zien, die langs een wagen van Jumbo loopt en in een bezorgbusje van Picnic stapt. Dat terwijl Verstappen gesponsord wordt door Jumbo en er een dag voor de Picnic-reclame ook een reclame met Verstappen erin door Jumbo naar buiten is gebracht.

De advocaat van Verstappen meent dat het gebruik van andermans identiteit in reclame onrechtmatig is. Daarnaast wil hij met deze ‘principezaak’ een voorbeeld zijn voor andere sporters die met dit soort reclames moeten dealen. Volgens Picnic ging het bij de reclame niet om een vooropgezet plan. Zij melden dat het enkel een plagerijtje naar Jumbo was, gemaakt voor Facebook.

Het weer

Van tijd tot regen. Overdag af en toe een zonnetje, maar ook enkele buien. De minimumtemperatuur bedraagt circa 15°C.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op woensdagochtend 6 september
Sluiten