Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Entertainment 6 sep 2017 / 04:50 uur

Metallica-bassist Trujillo is de man van een miljoen

Het leven van Robert Trujillo veranderde in 2003 plotsklaps toen hij de nieuwe bassist werd van Metallica. „Ik wist niet welke richting ik op wilde en opeens kwam deze kans voorbij. Met mijn vorige band Suicidal Tendencies stond ik in 1993 en 1994 in het voorprogramma van Metallica en tien jaar later maakte ik opeens deel uit van de grootste metalband ter wereld. Ik wist niet wat me overkwam.”

Uitverkorene

De auditie is te zien in de documentaire Some Kind Of Monster. De bandleden zijn zwaar onder de indruk van Trujillo. „Zijn vinger is gewoon een plectrum”, zegt zanger James Hetfield zelfs op een moment. Een van de meest spraakmakende scènes moet dan nog komen als Hetfield, drummer Lars Ulrich en sologitarist Kirk Hammett aan Trujillo laten weten dat hij ‘de uitverkorene’ is. Om te laten zien hoe serieus ze zijn krijgt Trujillo een miljoen dollar aangeboden. „Ik was sprakeloos, zeker toen ze met dat miljoen kwamen, haha!”

Tijd om te feesten was er echter niet voor Trujillo. „Metallica is zó groot. Ik weet nog goed dat Lars me belde. Het was vlak na de audities. Ik zat met mijn vrouw Chloé te eten en hij zei dat er om twee uur ’s nachts een vliegtuig voor me klaar stond, omdat er een fotoshoot was. Ik at mijn eten op, pakte mijn tas en vloog naar San Francisco. Ik zweer het, het duurde maanden voordat ik weer thuis was. Ik had niet eens tijd om te beseffen dat ik bij Metallica zat, laat staan dat ik het heb kunnen vieren. We waren continu onderweg. St. Anger was net uitgebracht, er was een tour en ondertussen moest ik twintig jaar aan songs onder de knie krijgen. Ik denk dat het twee jaar heeft geduurd voordat ik ‘bij’ was, dat ik in hetzelfde spoor als de andere jongens zat. Toen zat ik pas in ‘de zone’, daarvoor voelde alsof ik de hele tijd huiswerk aan het maken was.”

Ontgroening

De grootste uitdaging voor Trujillo was om in de voetsporen van Cliff Burton te treden. De bassist verongelukte in 1986 toen de bus van Metallica in Zweden van de weg raakte. In allerijl werd in Jason Newsted een nieuwe basgitarist gevonden, maar een echte klik met de overige bandleden was er niet, waardoor Newsted in 2001 Metallica verliet. „Het is moeilijk om nieuw in een band te komen”, zegt Trujillo. „De auditie duurde twee dagen. De eerste dag werd er niet gespeeld, alleen maar rondgehangen. Plots zei Lars ‘zullen we wat gaan drinken?’ Het werd vijf uur en we zijn gigantisch dronken geworden. Het was een soort ontgroening, een manier om mij beter te leren kennen en om in te schatten of ik bij Metallica zou passen.”

Metallica is nu hechter dan ooit, maar het muzikale landschap is flink veranderd. „Soms verbaast het me wel dat we zo succesvol zijn. Onze albums verkopen nog steeds goed, maar als je naar de charts kijkt zie je geen gitaarmuziek meer. In de jaren negentig had je nog bands als Nirvana en Pearl Jam die in de top tien stonden, maar nu zie je dat niet meer. Dat baart me wel zorgen.”

Metalheads

Toch weet Metallica nog altijd jonge fans aan zich te binden. „Er is geen tekort aan ideeën”, zoekt Trujillo naar een oorzaak. „Als je iets leuk vindt om te doen, straal je dat uit en op die manier inspireer je mensen. Ik zie dat bij mijn eigen kinderen, maar ook bij de fans van Metallica. Veel van hen spelen zelf in een band of zijn op een andere manier met muziek bezig. We hebben hele trouwe fans, die ook nog eens voor een nieuwe aanwas van metalheads zorgen.”

Trujillo zorgt zelf ook voor de nieuwe aanwas. Zijn zoon Tye toerde op 12-jarige leeftijd met Korn door Zuid-Amerika. „Tye is een fantastische songwriter en kan ook nog eens verschrikkelijk goed gitaar spelen. Soms komt hij met dingen waar ik niet aan zou denken. Hij doet het allemaal zelf, maar mijn vrouw en ik hebben wel voor een goede voedingsbodem gezorgd door onze kinderen kennis te laten maken met allerlei soorten muziek. Je gaat dan dingen waarderen en ontwikkelt op die manier een passie. Zo zijn we nu ook bezig met pianoles. Muziek maken is erg belangrijk in mijn huis. Dat Tye met Korn op tournee kon, was geweldig voor hem. Toevallig was ik vrij met Metallica, dus ik ging mee. Ik was iedere avond ontzettend nerveus, maar Tye ‘nailed it’. Het was een van mijn meest trotse momenten als vader.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Metallica-bassist Trujillo is de man van een miljoen
Sluiten