Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 5 sep 2017 / 06:06 uur

Dit moet je weten op dinsdagochtend 5 september

Wat moet je weten op dinsdagochtend 5 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

De orkaan Irma neemt toe in kracht

De orkaan wordt vannacht rond drie uur op de bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba verwacht. Irma is nu een orkaan van de vierde categorie met windsnelheden van ruim 200 kilometer per uur.

Verwacht wordt dat de orkaan daarna richting Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Cuba trekt. Wellicht komt ook Florida nog aan de beurt. De gouverneur van de Amerikaanse staat heeft een noodtoestand aangekondigd. De orkaan komt voor de VS kort na orkaan Harvey. Die richtte vooral veel schade aan in Texas.

40 procent van de zorginstellingen in de rode cijfers

Het aantal zorginstellingen dat dat in financiële problemen raakt is vorig jaar verder toegenomen. Het accountants- en adviesbureau EY deed een onderzoek en ontdekte dat ruim 40 procent van de ziekenhuizen in de rode cijfers zit. In 2015 was dat nog maar een kwart. De toename komt onder meer door de stijgende personeelskosten. Het accountantskantoor spreekt in hun rapport van "op zijn zachtst gezegd schokkende uitkomsten". Het ministerie van Volksgezondheid spreekt juist van een niet zorgwekkende situatie. Een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn zegt dat de meeste instellingen over voldoende reserves beschikken.

Opnieuw tientallen kinderen overleden in een ziekenhuis in India

De politie in India onderzoekt de dood van 49 kinderen in een ziekenhuis. Vorige maand werd al een onderzoek naar een ander ziekenhuis gedaan, nadat 160 kinderen waren overleden. Mogelijk is een tekort aan zuurstofflessen de oorzaak, nu dertig kinderen door een zuurstoftekort zijn overleden. 19 andere baby’s kwamen door andere oorzaken tijdens de geboorte om het leven.

Wat er verder in het nieuws is

Geldautomaat ’s nachts op slot uit angst voor plofkrakers

Op tientallen plekken in Nederland kan ’s nachts niet meer worden gepind. Uit angst voor plofkrakers sluit de Rabobank geldautomaten af met onder meer stalen platen en rolluiken. Nog eens tientallen andere geldautomaten zijn uit voorzorg permanent gesloten. De nachtelijke sluiting gebeurt met stalen platen, rolluiken of door portieken in de nachtelijke uren op slot te draaien. De maatregel is vooral nodig bij geldautomaten naast huizen en winkels.

Bron: ANP
Bron: ANP

Tas vol brieven uit Tweede Wereldoorlog gevonden op Utrecht CS

Op Utrecht Centraal is een tas met ruim 100 brieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De brieven zijn een correspondentie tussen iemand uit Heerlen en iemand die vlak over de Duitse grens woonde. De brieven zijn geschreven tussen 1942 en 1944.

De brieven zijn in het Nederlands geschreven, maar door het oude handschrift moeilijk leesbaar. Rens en Maartje Zonnenberg vonden de brieven en hopen nu de eigenaar van de brieven terug te vinden via deze post op Facebook.

560.000 gezinnen in Texas dakloos na orkaan Harvey

Bij de federale nooddienst FEMA in de VS hebben zich ongeveer 560.000 gezinnen gemeld die dakloos zijn. De orkaan Harvey heeft ervoor gezorgd dat huizen onbewoonbaar zijn geworden. Sommige mensen worden tijdelijk opgevangen in een hotel, voor anderen is er een andere woning.

De storm is inmiddels overgetrokken en het water is weer gezakt. Waarschijnlijk heeft Harvey voor 180 miljard dollar aan schade gezorgd. Het dodental van de verwoestende orkaan staat op 60. De meeste doden vielen onder mensen die onderweg waren en overvallen werden door het stijgende water.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Winkelketen Hudson’s Bay opent vandaag zijn deuren in Amsterdam

Nederland is vanaf vandaag een groot warenhuis rijker. Winkelketen Hudson’s Bay opent vandaag om tien uur de deuren in Amsterdam. In drie weken tijd volgen de steden Rotterdam, Leiden, Maastricht en Zwolle. Het Canadese warenhuis springt veelal in het gat dat V&D achterliet in de winkelstraten. Uiteindelijk komen er 20 van deze warenhuizen in Nederland.

Winkelketen Hudson’s Bay opent tien warenhuizen. Bron: ANP
Winkelketen Hudson’s Bay opent tien warenhuizen. Bron: ANP

Uitspraak in zaak topless foto’s Kate Middleton

Vandaag wordt uitspraak gedaan in de zaak die de Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton hebben aangespannen tegen het Franse roddelblad Closer. Het Koninklijk paar wil 1,5 miljoen euro schadevergoeding. Het blad plaatste enkele jaren geleden een foto van Middleton die topless aan het zonnen was tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk.

Het weer

Vandaag wordt het een bewolkte dag. Af en toe kan er uit die bewolking wat lichte regen vallen. Ondanks dat, ligt de temperatuur vandaag rond de 23 graden. Een prima septemberdag dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op dinsdagochtend 5 september
Sluiten