Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 22 sep 2017 / 16:36 uur

Actiegroep valt Tivoli aan wegens kinderfeest

Actiegroep De Grauwe Eeuw is een actie gestart tegen het poppodium TivoliVredenburg in Utrecht. Tivoli heeft begin juli een kinderfestival georganiseerd met het thema Cowboys en Indianen, waarbij kinderen verkleed konden komen. De actiegroep vindt het racistisch en maakt zelfs een vergelijking met de Jodenvernietiging. „Een cowboys- en Indianenfeest is hetzelfde als een nazi’s en Jodenfeest”, aldus de Grauwe Eeuw.

Subsidiekraan dicht

De Grauwe Eeuw wil erkenning. Op Facebook laten ze weten: „Wij zullen druk leggen op Gemeente Utrecht om de subsidiekraan dicht te draaien, zodat de inwoners van Utrecht niet betalen voor deze racistische organisatie. Wij zullen ook alle artiesten, financiers en partners van TivoliVredenburg onder druk zetten om hun samenwerking te stoppen.”

Op moment van schrijven is TivoliVredenburg niet bereikbaar voor wederhoor. Frank Vreeke, directeur TivoliVredenburg, laat weten aan het AD: „We willen kinderen helemaal niet indoctrineren. Een thema als inclusiviteit in de cultuur vinden we juist heel belangrijk. In oktober vindt er zelfs een debat hierover plaats in TivoliVredenburg.”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1110115332458755&id=1009565472513742

Waarom is de actiegroep beledigd?

De actievoerders vinden dat er geen entertainment gemaakt moet worden over de koloniale geschiedenis van het Amerikaanse continent. Het gaat erom dat er bij My First Festival oorspronkelijke bewoners uit Amerika worden nagespeeld, Indianen dus. De groep meent dat het een racistisch festival is omdat er gebruik zou worden gemaakt van stereotypes als ‘redface’. De verentooi is een spiritueel symbool, het zomaar dragen hiervan zou afbreuk doen aan de culturen van volken die al sinds 1492 slachtoffer zijn van de grootste genocide ooit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Actiegroep valt Tivoli aan wegens kinderfeest
Sluiten