Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 12 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Tim (34) is boswachter en twitterbaas

Filmpjes waarop we hem fanatiek in een plas zien springen, gifjes en foto’s uit de natuur met bijschriften als ‘kijk dan hoe gruwelijk vet’ en een serie posts over een vogel die hij vond, Hans noemde en thuis verzorgde. Volg Boswachter Tim op Twitter en je wordt dagelijks voorzien van een portie natuur anno nu.

https://twitter.com/BoswachterTim/status/902587147139641345

Tim Hogenbosch is nu vier jaar boswachter bij Staatsbosbeheer. Hij begon met twitteren omdat hij zag dat veel collega’s ook rondhangen op social media. „Ik postte af en toe iets. Op een gegeven moment werd een berichtje goed opgepikt. ‘He, dat is leuk!’, dacht ik. Zodoende groeide het en kreeg ik steeds meer volgers. Toen ik een jaar geleden in Utrecht ging werken, begon het echt storm te lopen. Hilversum zit om de hoek, dus als er iets aan de hand is weten de media me gauw te vinden.”

https://twitter.com/freubelfrietje/status/905922620968890368

Boswachters geitenwollensokken-types? Zeker niet, weet Tim. „Er zijn heel veel mensen die een romantisch beeld hebben van de boswachter. Ik denk dat ik het imago iets anders bracht, daar heb ik wel een beetje gebruik van gemaakt.” De hipster onder de boswachters, wordt Tim wel genoemd. „Het zal er wel iets mee te maken hebben dat ik naar de barbier ga.”

https://twitter.com/BoswachterTim/status/907224411576705025

Vervreemd van de natuur

Wat Tim betreft heeft de boswachter op zich geen imago-upgrade nodig, maar hij ziet het wel als zijn doel om mensen voor te lichten over de natuur. Hij heeft het idee dat we er een beetje vervreemd van raken. „Dat bericht van de politie over Amerikaanse rivierkreeften, bijvoorbeeld. Mensen weten niet eens het verschil tussen een kreeft en een schorpioen!”

https://twitter.com/BoswachterTim/status/905302346665783296

„De natuur is voor heel veel mensen vanzelfsprekend. Dat zie je bijvoorbeeld bij wandelroutes. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goed dat mensen gaan wandelen, maar ik hoor regelmatig dingen als: ‘ik zie nooit een ree’. Nee, denk ik dan. Dat komt omdat we niet meer weten hoe we moeten kijken, dat zijn we verleerd.” Kijk eens omhoog of juist naar de grond in plaats van recht vooruit, adviseert Tim. „Dan kom je zulke mooie dingen tegen. Bijvoorbeeld een felgeel zwammetje of mos. Ik vind dat heel vet.”

https://twitter.com/BoswachterTim/status/896309743903551488

Druk met Twitter

En dat soort beelden gooit hij dan op Twitter, voorzien van geinige teksten. Een drukke hobby, naast een baan als boswachter. „Eigenlijk is het best hinderlijk om social media erbij te hebben. Je wilt iedere dag ook wel iets posten en dan ga je op zoek naar dingen. Maar je komt niet iedere dag iets tegen in de natuur dat je kunt delen. Ik voel toch wel constant die druk, ook in het weekend. Dan zit ik stiekem toch op Twitter.” Hier spreekt Tim voornamelijk dertigplussers aan, maar hij wil de jeugd ook graag bereiken. „Ik vind het wel nodig om de jeugd wat meer buiten te krijgen. Iedereen zit maar op zijn iPad en zijn telefoon en vergeet wat er daaromheen gebeurt. Hutten bouwen, soldaatje spelen, verstoppertje. Het is mijn ideaal om dat weer terug te krijgen in het straatbeeld.”

https://twitter.com/BoswachterTim/status/902998016134701056

Toen Tim zelf jong was, droomde hij ervan om boswachter te worden. Maar voordat het zover was, maakte hij een flinke omzwerving, omdat hij in de puberteit meer „geïnteresseerd raakte in een ander soort duifjes”. Via het leger, de sportopleiding en allerhande baantjes van barman tot buurtsportcoach kwam hij bij Staatsbosbeheer terecht, waar hij het vak van boswachter leerde met de nadruk op outdoor activiteiten. Een match made in heaven, zo bleek: „Dat was perfect, ik kan me geen leukere baan bedenken.”

Hans

Tim wil wel graag nog even iets kwijt over zijn inmiddels uitgevlogen vriend Hans. „Kijk, het allerbelangrijkste dat er gemeld moet worden is dat ik als boswachter het verkeerde voorbeeld geef. Het is namelijk strafbaar. Ik herinner me dat ik als kind een kauwtje had, maar toen was de regelgeving anders. Tegenwoordig moet je een gewond dier dat niet zelfredzaam is naar een opvang brengen, maar ik wist dat niet.” Totdat iemand op Twitter Tim erop alert maakte dat het strafbaar is. „Ik dacht: ‘nee joh, dat meen je niet.’ Eigenwijs als ik ben, heb ik ‘m maar gehouden met alle risico’s van dien. Ik had ‘m toen al twee weken thuis. Wel heb ik er duidelijk bij vermeld dat ik het verkeerde voorbeeld geef. Ik ben tenslotte boswachter. Hans heeft zijn vrijheid gevonden, wat op zich altijd al de bedoeling was. Hij vliegt nu ergens rond.”

https://twitter.com/BoswachterTim/status/907494015301550080

https://twitter.com/BoswachterTim/status/903574795882811392

https://twitter.com/BoswachterTim/status/900432531761373185

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.