Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 28 sep 2017 / 13:51 uur

Jokkende blogger moet tonnen dokken

Een Australische gezondheidsblogger kwam er op een pijnlijke wijze achter dat een leugen je duur kan komen te staan. Letterlijk, want de rechtbank in Australië legde haar een boete van enkele tonnen op.

Leugens over kanker

Het leek een prachtig succesverhaal: een jonge vrouw die hersenkanker overwon door een speciaal dieet, beweging en alternatieve geneeswijzen. In 2013 lanceerde ze zelfs haar eigen dieet-app en kookboek: The Whole Pantry. Maar het bleek allemaal te mooi om waar te zijn. De 25-jarige Gibson heeft nooit kanker gehad.

Er kwamen al snel scheuren in haar reputatie toen bleek dat zij, zoals ze zelf aangaf, geen deel van haar opbrengsten aan goede doelen schonk. Bovendien betwijfelden medici en journalisten of Gibson überhaupt ziek was geweest. In een interview met de Australische media ging ze door haar knieën en gaf ze eindelijk toe niet aan kanker te hebben geleden.

„Dwangmatige zelf-obsessie"

Haar app en kookboek werden uit de handel gehaald, en ook de website ging uit de lucht. Toch besloot de Australische Consumentenzaken in 2016 een rechtszaak aan te spannen wegens oplichting. In maart oordeelde de rechter dat Belle Gibson’s misleidende claims in strijd waren met de wet.

Op donderdag werd de uiteindelijke boete bepaald. Gibson moet 273.000 euro betalen voor haar leugens. „Opnieuw blijkt het dat Gibson haar eigen belang boven die van ieder ander stelt", aldus de rechter. „Als er een thema of patroon uit haar gedrag blijkt, is het haar dwangmatige obsessie met zichzelf", aldus de rechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Jokkende blogger moet tonnen dokken
Sluiten