Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 1 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Spanjaarden zijn toerisme beu en vallen bus aan

De tekst op de muur in het centrum van Palma de Mallorca is veelzeggend. ‘Tourist go home. Refugees welcome.’ Het is niet de enige plek in Spanje waar vakantiegangers worden verzocht het land te verlaten. Ook in Barcelona en op Ibiza duiken dergelijke boodschappen steeds vaker op.

Volgens Spanje Vandaag werd vorige week in Barcelona zelfs een bus met toeristen aangevallen. Een groepje jongeren met bivakmutsen liet het voertuig stoppen, stak de banden lek en spoten de bus vol met graffiti. De website met nieuws over Spanje meldt dat daar deze week een nieuwe protestactie bij is gekomen: het lek steken van huurfietsbanden.

De economie van Spanje draait voor een groot deel op toerisme, maar bewoners van de populairste steden zijn de overlast meer dan zat. Steeds meer buitenlanders die in in hun land vakantie vieren, weten zich niet te gedragen. Ze lopen dronken over straat, doen daar hun behoefte en zwalken soms halfnaakt terug naar hun hotel of appartement.

Een inwoner van de wijk Barceloneta zei drie jaar geleden al tegen tegen de NOS dat het gedrag van toeristen niet meer te harden is. „Ze zijn losgeslagen. Ze springen bijvoorbeeld van balkons. Om drie uur ‘s nachts kunnen we niet meer slapen, omdat er toeristen over straat lopen, soms in zwempak, soms naakt. We willen dat allemaal niet meer.”

Bouwstop

De afgelopen jaren is het er niet beter op geworden en is de toeristenfobie onder Spanjaarden alleen maar groter geworden. Om de overlast terug te dringen, wordt er in Barcelona een bouwstop ingevoerd voor toeristenaccommodaties. Er mogen geen nieuwe hotelkamers en toeristenappartementen worden gebouwd in het centrum. Ook worden er geen nieuwe licenties meer uitgegeven om een kamer te kunnen verhuren via bijvoorbeeld Airbnb.

De ruimte voor toeristen gaat ten koste van onderdak voor lokale families, vindt deze vrouw. Foto: AFP

Maar het zijn niet alleen de feestende jongeren die ergernis wekken. Ook de veelal oudere toeristen die met een cruiseboot Spanje zorgen voor bezorgdheid onder de lokale bevolking. Met duizenden tegelijk lopen ze vanaf het schip de boulevards op. Bovendien neemt door hun komst het aantal souvenirswinkels en restaurantjes toe, iets wat niet in elke stad wordt gewaardeerd.

Een lastig pakket voor de lokale overheden. Aan de ene kant kunnen ze veel geld verdienen aan de duizenden toeristen die van hun stad of plaats willen genieten, maar aan de andere kant willen ze hun eigen volk niet tegen de schenen schoppen. Het zal nog wel even duren voordat de juiste balans is gevonden, áls dat al mogelijk is.

Afschrikken

Remco Stoffer van Spanje Vandaag denkt niet dat berichten over aanvallen op toeristenbussen invloed zullen hebben op vakantiegangers die naar Spanje willen afreizen. „Het zijn incidenten en daar laten mensen zich niet door afschrikken. Een groep jongeren keert zich tegen toeristen, omdat ze het gevoel hebben dat hun wijk hun wijk niet meer is. Maar het enige dat ze hebben gedaan is met een spuitbus wat teksten op een bus kalken. Het wordt een ander verhaal als er een keer gewonden vallen, maar daar is totaal geen sprake van. Ze zijn het gewoon zat, dat wel. Zou jij het leuk vinden als in jouw wijk in alle huizen om je heen alleen maar toeristen verblijven?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.