Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 5 jul 2017

Welke maaltijdbezorger past het best bij jou?

Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht struikel je er bijna over: maaltijdbezorgers op een fiets. Met de oranje koeriers van Thuisbezorgd.nl, de roze medewerkers van Foodora, de mintgroene bikers van Deliveroo en de zwarte bezorgers van UberEats is het een kleurrijk gezicht in de grote steden.

Het zijn vooral studenten die met een enorme warmhouddoos op hun rug van de deur tot deur fietsen om zo hun geld te verdienen. „Voordat ik dit werk deed, kende ik Amsterdam niet zo goed. Nu kom ik op plekken waar ik nog nooit ben geweest”, zegt de 17-jarige Mandy van der Veldt, die namens Deliveroo maaltijden bezorgt.

Lichaamsbeweging

De koeriers van de verschillende bezorgdiensten noemen vooral vrijheid, werken in de buitenlucht en de lichaamsbeweging als grote pluspunten van hun bijbaan. Maar elk bedrijf heeft zo zijn eigen manieren om het de werknemers zo veel mogelijk naar de zin te maken. Metro neemt de vier grootste spelers onder de loep.

Thuisbezorgd.nl

Aantal bezorgers: 1500
Salaris: Melvin Osenga is 21 jaar, heeft een nulurencontract en verdient met 8,50 euro per uur, exclusief fooi.
Rooster: Bezorgers mogen opgeven wanneer ze beschikbaar zijn. Melvin: „Meestal word ik ingedeeld op de uren die ik opgeef.”
Fiets: Alle bezorgers van Thuisbezorgd.nl krijgen een e-bike tot hun beschikking. Melvin: „Dat scheelt een hoop trapwerk. Ik heb ook voor Uber gewerkt en toen moest ik mijn eigen fiets gebruiken, dat was best pittig. Ik moest gezond eten en goed slapen om het vol te houden. Met die e-bike kan ik gerust naar een feestje gaan en de volgende dag weer gaan bezorgen.”
Boodschap Thuisbezorgd.nl: Wij willen niet alleen het beste voor onze klanten, maar ook voor onze bezorgers. We laten hen niet op een gammele fiets zonder licht door de stad rijden.

Melvin Osenga

UberEats

Aantal bezorgers: Uber wil het aantal niet delen
Salaris: Bezorgers krijgen per bestelling en afgelegde kilometer betaald. Per bestelling komt dat neer op gemiddeld 5 euro, exclusief fooi. Gemiddeld bezorgt een koerier drie bestellingen per uur.
Rooster: De koeriers mogen zelf bepalen wanneer zij werken, roosters zijn er niet.
Fiets: Bezorgers gebruiken hun eigen fiets. Als ze een scooter hebben, mogen ze die ook gebruiken.
Boodschap UberEats: Ultieme vrijheid en flexibiliteit.

Deliveroo

Aantal bezorgers: 1700
Salaris: Mandy van der Veldt is 17 jaar en verdient het minimumloon: 5,99 euro per uur. „Daar komt 1 euro per bestelling bovenop. Daarnaast krijg ik soms een fooi, meestal is dat tussen de 5 en 15 euro.” Iemand van 26 jaar verdient 10,37 euro per uur.
Rooster: Mandy: „Ik mag zelf aangeven wanneer ik wil werken. Wel moet ik minimaal op één weekenddag werken. Deliveroo deelt mij vervolgens in op beschikbare shifts, die tussen de 2 en 4 uur duren.”
Fiets: Bezorgers gebruiken hun eigen fiets.
Boodschap Deliveroo: Wij hebben kleding en spullen van hoge kwaliteit voor onze bezorgers.

Foodora

Aantal bezorgers: 600
Salaris: Een 26-jarige bezorger die liever anoniem wil blijven heeft een nulurencontract en verdient 11,50 euro per uur.
Rooster: Bezorgers moeten aangeven wanneer zij níet beschikbaar zijn.
Fiets: Bezorgers gebruiken hun eigen fiets. „Maar als ze om wat voor reden dan ook tijdelijk geen fiets tot hun beschikking hebben, kunnen wij een leenfiets aanbieden”, aldus woordvoerder Luc van Emmerik. „Bovendien hebben wij servicecontracten met fietsenmakers waar onze fietsers terechtkunnen.”
Boodschap van Foodora: Omdat onze fietsers bij ons in dienst zijn, is er sprake van volledige dekking op het gebied van verzekeringen. Bij enkele van onze concurrenten zijn de bezorgers zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld schade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Welke maaltijdbezorger past het best bij jou?
Sluiten