Els Anker
Els Anker Nieuws 22 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Urban sketching: weg met die smartphone!

Een schetsboek, penselen, (kleur)potloden of waterverf. Meer heb je niet nodig om deel te nemen aan de nieuwste creatieve trend: urban sketching. „Wij tonen de wereld, tekening voor tekening.”

Urban sketching leeft onder kunstenaars die overal ter wereld, in steden, woonplaatsen of op reis tekenen. Het is de bedoeling dat de schetsen een “letterlijke” reflectie van de werkelijkheid zijn. Daarom wordt er trouw gebleven aan wat men ziet: alle schetsen worden op locatie getekend en vertellen het verhaal van de omgeving. Het doel: het creëren van een impressie van een gebouw, landschap of object in steden.

„Een foto is binnen enkele seconden gemaakt”, aldus Urban sketcher Tanja Liefers (22). „Door te schetsen, leer je opnieuw te kijken naar de wereld om je heen.”

Foto: privéarchief Tanja Liefers
Foto: privéarchief Tanja Liefers

Zichtbaarheid

De wereldwijde gemeenschap van urban sketchers ontstond in 2007. De Spaans-Amerikaanse journalist en illustrator Gabriel Campanario nodigde kunstenaars uit om hun creaties te delen op een online forum. Het blog gaf de tekenaarsgemeenschap zichtbaarheid en inspireerde andere schetsliefhebbers. Inmiddels is de beweging uitgegroeid tot een community waar duizenden kunstenaars iedere dag bezig zijn met het vastleggen van hun dagelijkse leven, thuis of op reis.

Ruud Otten van Urban Sketchers Nederland ziet dat de populariteit van Urban sketching ook in Nederland stijgt. „Het is erg laagdrempelig. Je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Sommige tekenaars kunnen uit de voeten met een potlood en een gum, anderen geven de voorkeur aan een meer geavanceerde uitrusting.”

De stichting organiseert regelmatig ‘sketchcrawls’, evenementen waarin tekenaars naar een stad reizen om daar, met elkaar, te tekenen. „Delen is een belangrijke factor binnen Urban sketching”, aldus Otten. „Je doet inspiratie op en leert je eigen techniek te verbeteren. Na afloop plaats je je resultaat op internet.”

Foto: privéarchief Ruud Otten
Foto: privéarchief Ruud Otten

Meesterwerk

Ben je niet gezegend met vaardigheden á Vincent van Gogh? Geen zorgen: volgens de 18-jarige Hong-Lin hoef je niet zozeer uren te spenderen aan een ingewikkeld meesterwerk. Een ruwe schets volstaat. „De tekeningen die je maakt, vertellen het verhaal van de omgeving. Durf te experimenteren. Welk soort papier vind je fijn? Welke stijl? Blijf veel oefenen en ontwikkel je eigen stijl.”

„De meeste mensen hebben neiging om perfect te willen doen” voegt Liefers toe. „Verwacht niet teveel van jezelf. Iedereen kijkt op een unieke manier naar de wereld en dat zie je terug in de schetsen. Pak je potlood, een schetsboekje en geniet!”

Vanaf aanstaande woensdag vindt het jaarlijkse International Urban Sketchers Symposium plaats in Chicago. Ruim vijfhonderd urban sketchers van over de hele wereld strijken drie dag neer in de Amerikaanse stad om samen te schetsen, workshops te volgen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Onder: Urban sketcher Hong-Lin: „Ik heb geen voorkeur voor een stad of gebouw. De diversiteit van de plekken waar ik kom, maakt het schetsen zo uitdagend.”

Foto: privéarchief Hong-Lin / Instagram (@artbyhs)
Foto: privéarchief Hong-Lin / Instagram (@artbyhs)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Urban sketching: weg met die smartphone!
Sluiten