Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 22 jul 2017 / 10:55 uur

Meerderheid aangiftes belandt in de la

Meer dan de helft van de aangiftes die binnenkomen bij de politie wordt niet in behandeling genomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2016 werden 930.000 misdrijven geregistreerd, 511.000 van deze zaken werden nooit opgelost en verdwenen in de la.

Dat zaken in de la belanden is volgens Frank van der Voort, woordvoerder van de Nationale Politie, onvermijdelijk. „We moeten keuzes maken. Veel van die aangiftes zijn verzekeringskwesties, zoals een deuk in een auto of een gestolen navigatiesysteem. Wij steken onze energie liever in het oplossen van een zware mishandeling.” Volgens de NOS werden ruim 16.000 zaken afgebroken wegens het gebrek aan mankracht, terwijl men wel aanknopingspunten had gevonden.

Het aantal opgeloste misdrijven neemt af. In 2010 werd nog bijna 30 procent van de misdrijven opgelost, in 2016 nog maar 22 procent.

Aangiftebereidheid

De Nationale Politie noemt het onvermijdelijk dat veel zaken nooit worden opgelost, maar daar is voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond het niet mee eens. Hij maakt zich zorgen. „De aangiftebereidheid in Nederland is met 20 procent al laag. En die wordt hierdoor alleen maar lager. Als je aangifte doet, hoor je in veel gevallen gewoon helemaal niks meer. Dat is heel erg”, zegt hij tegenover RTL Nieuws.

De politie zegt in reactie op de uitspraak van Struijs wel altijd te streven naar het geven van terugkoppeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerderheid aangiftes belandt in de la
Sluiten