Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 21 jul 2017 / 11:55 uur

Loujein (12) uit Syrië, heldin van de Vierdaagse

De 12-jarige Loujein steelt momenteel de harten van tv-kijkers, deelnemers en het publiek langs de weg van de Vierdaagse van Nijmegen. De jonge vluchtelinge uit Syrië loopt elke 30 kilometer en wordt door de KRO-NCRV gevolgd in het tv-programma Het Gevoel van de Vierdaagse.

Hoelang ben ik vluchteling?

Dat Loujein bestempeld wordt als vluchtelinge uit Syrië zint haar niet zo, blijkt tijdens de uitzendingen. „Hoelang ben ik dan een vluchteling?”, vroeg ze aan tv-maker Sander de Kramer. „Eerst zei ik: ik ben Loujein uit Syrië. Nu zeg ik iets als ‘ik ben Loujein en ik ben 12 jaar’. Ik woon toch gewoon in Nederland?”

De jonge, krachtige deelneemster uit Elst vluchtte nog maar drie jaar geleden met haar ouders en broertje. Inmiddels spreekt ze uitstekend Nederlands. In Het Gevoel van de Vierdaagse is Loujein ontwapenend. Zonder blikken of blozen geeft ze aan dat ze het lopen onderweg soms hartstikke saai vindt. Ondertussen wordt zij nu veel herkend en gaat ze van de ene high five naar de andere met mensen langs de kant van de route. Het kan haast niet anders als dat zij vrijdag als een heldin wordt onthaald bij de finish op Via Gladiola.

Twee goede doelen

Loujein loopt voor twee goede doelen en had donderdagmorgen zo’n 1000 euro opgehaald. Haar eigen doel is de Nierstichting. „Ik wil later dokter worden. Mensen moeten meer geld besteden aan onderzoek en zo.” Haar tweede doel is Stichting Vluchtelingenwerk. „Die heeft mijn moeder uitgekozen.” Om een startkapitaaltje te krijgen bakte haar moeder koekjes, die Loujein zelf in haar woonplaats verkocht.

De dappere kleine wandelaar steunen kun je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Loujein (12) uit Syrië, heldin van de Vierdaagse
Sluiten