Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 24 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

China’s oplossing voor aanslagen: een verplichte app

China heeft een nieuwe ‘oplossing’ bedacht om moslimfundamentalisme tegen te gaan. De bewoners in Xinjiang, een regio waar veel moslims wonen, worden verplicht om een app op hun telefoon te zetten die bijhoudt of er religieuze video’s, afbeeldingen en andere documenten op de telefoon staan.

Gesprekken opgeslagen

Als dat het geval is, worden de gebruikers gedwongen om de bestanden te verwijderen. Dat meldt Mashable. Daarnaast worden ook de gesprekken via Weibo (de Chinese Twitter) en WeChat (een soort WhatsApp) opgeslagen, en doorgestuurd naar de overheid.

Bewoners van het gebied hebben een brief gekregen, waarin een QR-code staat. Die moeten ze scannen, waarna de app wordt geïnstalleerd. De politie controleert op straat of voorbijgangers de app inderdaad hebben geïnstalleerd, melden Chinezen op social media. Wie dat niet heeft gedaan, of de app weer heeft verwijderd, riskeert een gevangenisstraf van tien dagen.

Geen baarden groeien

De Chinese politie probeert op allerlei manieren te controleren wat de moslimbevolking bekijkt. Overheidsmedewerkers moeten een contract ondertekenen waarin staat dat ze geen ‘terrorisme gerelateerde’ media bekijken. De politie controleert ook dit actief: onlangs moesten zusters hun telefoon inleveren, waarna agenten bekeken wat er precies op de telefoon staat. Eerder werd het mannen ook al verboden om lange baarden te laten groeien.

In Xinjiang wonen vrij veel Oeigoeren, die voornamelijk islamitisch zijn. De bevolking wordt al jarenlang onderdrukt door de communistische overheid. Er worden regelmatig aanslagen door Oeigoeren gepleegd, zowel door fundamentalistische moslims als leden van de afscheidingsbeweging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.