Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 4 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Vijf geldvalkuilen van millennials

Als twintiger of begin dertiger heb je nog alle tijd om te sparen voor later. Nu kun je lekker genieten en je geld laten rollen. Of toch niet? Vijf financiële valkuilen van millennials.

Valkuil 1: Te duur huis kopen

Natuurlijk woon je het liefst in die hippe buurt in jouw favoriete stad. Geen suffe buitenwijk, maar een plek met leuke restaurants, barretjes en winkels. Helaas betaal je daar vaak de hoofdprijs voor. De gekte op de woningmarkt is in steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem weer helemaal terug, waardoor de keuze voor starters vaak klein is. Toch is het níet slim om bij je eerste huis alleen uit te gaan van het maximale bedrag dat je kunt lenen. Je loopt dan het risico dat je dertig jaar lang kromligt voor je hypotheek. Kijk liever naar de maandlasten die je kwijt wil zijn. Deskundigen adviseren om niet meer dan 30 procent van je netto-inkomen te besteden aan je huis. Dan hou je ook nog geld over om uit te geven in de kroeg. En, indien nodig, voor een taxi naar die brave maar goedkope buitenwijk.

Valkuil 2: Te veel financiële doelen

Je wil een leuk huis, mooie reizen maken en ook nog een avondopleiding doen om jezelf te ontwikkelen. En wie weet, ooit nog wel een baby. Millennials hebben vaak veel financiële doelen en vinden het moeilijk om prioriteiten te stellen. Dat maakt sparen lastig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat geld opzijzetten gemakkelijker wordt als je er een duidelijk doel voor hebt, zoals een vakantie of een nieuwe fiets. Zomaar geld opzijzetten voor later, heeft vaak niet zoveel zin. Als de beloning te ver in de toekomst ligt, houden veel spaarders het niet vol.

Valkuil 3: Leven bij de dag

Je móét wel sparen voor later als je via een werkgever geen of niet voldoende pensioen opbouwt. Stel dat niet uit omdat je nog jong bent, maar maak juist gebruik van je leeftijd. Hoe vroeger je begint te sparen, des te meer geld je hebt in de toekomst. Je profiteert immers van het rente-op-rente-effect. Wie maandelijks 100 euro spaart, heeft na 40 jaar ruim 57.000 euro bij een rente van slechts 1 procent. Op een gewone spaarrekening is de rente op dit moment nog lager. Daarom is het slim om te shoppen naar de minst lage rente. Omdat je rente over de rente opbouwt, kunnen op lange termijn zelfs tienden van procenten een groot verschil maken.

Valkuil 4: Risico’s mijden

Millennials zijn opgegroeid met twee economische crisissen. Sommigen hebben daarom last van financieel doemdenken en moeten bijvoorbeeld weinig hebben van beleggen. Toch is de aandelenmarkt de ideale plek om rendement te maken als je nog dertig tot veertig jaar de tijd hebt. Je hebt immers na een crisis de tijd om te wachten tot de markt opnieuw aantrekt.

Valkuil 5: Geen potje voor noodgevallen

Een op de drie Nederlanders heeft te weinig geld op de spaarrekening staan om financiële tegenslagen te incasseren. Als millennial moet je niet alleen rekening houden met een kapotte koelkast maar ook met het risico dat je tijdelijk zonder werk zit. Als starter op de arbeidsmarkt is de kans immers groot dat je zelfstandig bent of een tijdelijk contract hebt. Je hebt bovendien maar een kort arbeidsverleden en kan dus lang niet altijd terugvallen op een uitkering. Leg in ieder geval voldoende geld apart om voor drie tot zes maanden in je onderhoud te voorzien.

Vraag

Wat is jouw financiële valkuil? Vertel het op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.