Sofie Smulders
Sofie Smulders Entertainment 4 mei 2017 / 06:13 uur

Gek van Star Wars: ‘Ik ben gevangen door het virus’

May the 4th be with you. In Nederland staat 4 mei in het teken van Dodenherdenking, maar voor een aantal landgenoten speelt er nog iets anders: Star Wars Day. Metro sprak met een aantal fans die stuk voor stuk betoverd werden door de saga.

Jeroen: ik kijk Star Wars tijdens het afwassen

Jeroen Jansen

Jeroen Jansen (29)
Favoriete film: A New Hope en The Empire Strikes Back
Favoriete personage: Boba Fett

Als er een nieuwe trailer gepubliceerd wordt, is het een drukke bedoening in de WhatsAppgroep van Jeroen en zijn Star Wars-minnende vrienden. „Ik sta wel op nummer 1 als het gaat om het aantal keren films bekijken.” Tja, als je ook de titels die je wat minder vet vindt zes keer bekijkt, kom je al gauw aan de honderden keren dat Jeroen de films zag. „Ik vind het echt te gek hoe het gemaakt is. Zelf was ik toen nog niet eens geboren, maar dat was destijds zo vernieuwend.”

„Verzamelen deed ik tussen mijn 10e en 16e, maar dat staat nu allemaal in dozen. Ik reis naar het buitenland om filmsets en conventies te bezoeken.” Als het even kan, combineert hij het en maakt er een weekendje (Londen of Essen) van met zijn vriendin. Zij is zelf geen fan, maar: „Ze heeft wel wat bijscholing gehad in het eerste jaar."

Patricia: Als ik de muziek hoor, krijg ik kippenvel

Patricia van den Broek Credits: Anke Leunissen

Patricia van den Broek (38)
Favoriete film: de eerste drie films (A New Hope, The Empire Strikes Back, Return of the Jedi)
Favoriete personage: Darth Vader

Haar huidige vriend heeft niks met de saga, maar Patricia’s liefde voor Star Wars werd ooit wel aangewakkerd door een vriendje. „Hij was fan en de films stonden regelmatig aan. Toen ben ik gevangen door het virus. De verkering ging uit en hem ben ik vergeten, maar Star Wars niet.”

Sterker nog: door de tatoeage van de AT-ST walker op haar onderarm wordt Patricia er elke dag aan herinnerd: „Als ik ernaar kijk, word ik heel erg blij.” Voor Patricia is, naast dat ze de films heel mooi gemaakt vindt en de personages tof, dat gevoel heel belangrijk. „Als de film begint en ik de muziek hoor, krijg ik tranen in mijn ogen en ik krijg kippenvel als ik Darth Vader door zijn masker hoor ademen.”

Ze bezoekt weleens conventies en exposities en koopt met enige regelmaat merchandise, maar afgezien van haar tatoeage is Patricia’s opvallendste Star Wars-bezit toch wel haar ondergoedcollectie. Haar dochtertje heeft een Star Wars-legging en lijkt een groot fan in wording. Als er een nieuwe film draait, ziet Patricia deze wel zo’n 2 à 3 keer in de bioscoop, maar het liefst kijkt ze naar de eerste drie: „Ik hoop dat mijn dochtertje die films ook gaat waarderen.”

Ernst-Jan: de liefde voor Star Wars verbindt mensen

Ernst-Jan

Ernst-Jan (46)
Favoriete film: The Empire Strikes Back
Favoriete personage: Obi-Wan Kenobi

„Het begon in 1980, toen de tweede film uitkwam. Ik was negen jaar oud en ging met een verjaardagsfeestje naar de bioscoop en was heel erg onder de indruk. Dat is altijd zo gebleven”, vertelt Ernst-Jan. De techniek, de unieke manier van vertellen, maar ook de liefde die de fans voor Star Wars delen, maakt de franchise voor hem zo bijzonder.

Aan verkleden doet hij niet en zijn verzameling heeft hij verkocht voordat Disney de business over nam, maar Ernst-Jan is onmiskenbaar een grote fan. Zo was hij in april nog in Orlando voor het evenement Star Wars Celebration, bezoekt hij regelmatig conventies en heeft alle boeken en alle films op blu-ray. Een jaar voor het uitkomen van spin-off Rogue One was Ernst-Jan al bezig met de film. Hij besloot hem te gaan kijken op de plek waar de allereerste Star Wars-film (Episode IV – A New Hope) haar Europese première beleefde in 1977: Arnhem. Typisch zo’n feitje dat alleen een echte fan weet.

Dennis: die gesprekken met C-3PO zijn onbetaalbaar

Dennis Pellegrom

Dennis Pellegrom (41)
Favoriete film: Return of the Jedi
Favoriete personage: C-3PO

Net als Ernst-Jan werd Dennis betoverd door Star Wars toen hij Return of the Jedi in de bioscoop zag. Hij is een van de redactieleden van starwarsawakens.nl, de grootste fansite van Nederland. Hij is dus dagelijks bezig met zijn hobby. Dit brengt hem als fan ook dichter bij de cast en crew, van wie hij er sinds 2005 meer dan 150 interviewde voor zijn website starwarsinterviews.com.

Zijn mooiste moment? „Ik heb twee keer de acteur die C-3PO (Anthony Daniels) speelt mogen begeleiden. In zo’n weekend praat je met hem en krijg je zoveel verhalen te horen. Iedereen kan naar de winkel gaan en merchandise aanschaffen, maar zoiets is onbetaalbaar”, aldus Dennis. Merchandise heeft hij overigens genoeg. Naast alle films op blu-ray en naslagwerken heeft Dennis een speciale Star Wars-kamer die is ingericht voor zijn ‘lego-tic’. Veilig weggestopt voor zijn kinderen, die nu vooral bezig zijn met Frozen en Pokemon.

Marc: Je raakt gewoon verslaafd aan Star Wars

Marc Kuin

Marc Kuin (43)
Favoriete film: Return of the Jedi

Favoriet personage: Boba Fett

„Ik was tien jaar oud toen ik mijn eerste Star Wars-figuur kreeg: de Millennium Falcon. Ik had vlak daarvoor in 1983 in de bioscoop van Arnhem Return of the Jedi gezien met mijn moeder en ik raakte direct verslaafd. Vervolgens groei je daar als kind mee op. Mijn moeder viel overigens in slaap tijdens de film. Dat snap ik tot de dag van vandaag niet.”

In de puberteit verloor Marc zijn bescheiden verzameling even uit het oog, tot hij ging samenwonen met zijn vriendin en zij de spullen zag. ’Goh, wat zonde eigenlijk, dat je dit in de kast bewaart’. „Had ze dat maar nooit gezegd”, lacht Marc. Vanaf dat moment begon hij echt te verzamelen. „Ineens kon ik dingen kopen die ik mij als kind niet kon veroorloven. Zo was ik vroeger op school jaloers op een vriendje die de AT-AT Walker in zijn bezit had. Nu heb ik die zelf ook aan kunnen schaffen.”

Momenteel staat zijn verzameling tentoongesteld in de Star Wars merchandise expositie van het Museum van de 20e eeuw in Hoorn. Marc is gek op Star Wars en is daar nog lang niet klaar mee. ,,Ik heb elke film op allerlei beelddragers, zelfs VHS. Mijn hond gaat soms door het leven als Dog Vader.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gek van Star Wars: ‘Ik ben gevangen door het virus’
Sluiten