Marike Wouters
Marike Wouters Nieuws 16 mei 2017 / 19:34 uur

‘Ik heb kunstgebit nodig na verslaving energiedrank’

In het nieuws verscheen dinsdag het bericht dat een 16-jarige Amerikaanse tiener vorige maand is overleden als gevolg van een overdosis cafeïne. Vlak daarvoor sloeg hij twee blikjes energiedrank en een kop koffie achterover. Veel jongeren drinken met regelmaat energiedrankjes, maar in hoeverre kun je die onbezorgd drinken?

Shirley Kuiperij uit Terborg (19) is sinds twee maanden in behandeling voor haar energiedrankverslaving. Tot voor kort dronk ze gemiddeld twaalf blikjes per dag. Soms wat meer, soms wat minder. In maart is ze ‘cold turkey’ afgekickt en sindsdien raakt ze geen blikje meer aan. „Ik denk er wel nog elke dag aan. Als ik wakker word, is het eerste wat ik denk: een blikje drinken.”

Shirley Kuiperij was verslaafd aan energiedrankjes

Verslaafd

Metro deed een oproep naar energiedrankverslaving. Uit de vele reacties blijkt Shirley niet de enige die verslaafd is. Veel mensen drinken meer energiedrank dan het Voedingscentrum adviseert, namelijk maximaal vier blikjes per dag. In energiedrankjes zit, net als in koffie, cafeïne. In de meeste blikken zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is evenveel als in een gemiddelde kop koffie.

Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder dat ze daar negatieve gevolgen van ondervinden. Dat komt neer op vier cafeïnerijke drankjes per dag. Deze adviezen houden er rekening mee dat mensen gemiddeld 100 milligram cafeïne uit andere bronnen binnenkrijgen, zoals thee, koffie, frisdrank en chocolade.

Onder de 18? Één blikje

Voor pubers geldt echter een ander advies. Volgens het Voedingscentrum is het voor jongeren onder de 18 jaar nog onduidelijk wat de effecten van cafeïne zijn op hun lichaam. Bij kinderen kan een overmaat aan cafeïne de ontwikkeling van het zenuwstelsel mogelijk aantasten. Daarom raadt het Voedingscentrum jongeren tussen 13 en 18 aan niet meer dan één cafeïnerijk drankje per dag te drinken.

Uit onderzoek van het centrum naar energiedrank blijkt dat zelfs 66 procent van de jongeren (11 tot en met 18 jaar) minder goede ervaringen met energiedrank heeft. Deze groep geeft aan druk en hyperactief te zijn, slaapproblemen te hebben en in te storten na een actieve fase.

Negatieve gevolgen

Het voordeel van een of twee koffie of blikjes energiedrank is dat het je concentratie verbetert en je vermoeidheid vermindert. Maar als je regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan je daar last van krijgen. Denk aan rusteloosheid, angstgevoelens, slapeloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Kinderen lopen meer risico, omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel kan worden aangetast. Uit onderzoek bleek dat de 16-jarige Amerikaanse puber Davis Cripe is overleden aan een hartritmestoornis als gevolg van een overdosis cafeïne. Volgens het Voedingscentrum is dit erg uitzonderlijk.

https://twitter.com/abc_columbia/status/864173028883783680/photo/1

De lijkschouwer oordeelde dat zijn hart de grote hoeveelheid cafeïne niet aan kon. Een andere oorzaak werd uitgesloten, omdat de jongen geen hartproblemen had. Het Voedingscentrum stelt daarentegen dat het niet helemaal zeker is dat zijn dood door de cafeïne kwam. Het is wél bekend dat cafeïne de bloeddruk acuut kan verhogen en een teveel kan leiden tot hartkloppingen en hartproblemen, wat mogelijk tot sterfte leidt.

Slaaptekort

Shirley ondervond geen problemen aan haar hart, maar kampte met een groot slaaptekort. „Ik leefde ’s avonds altijd helemaal op en moest dan wat doen! Ik ging dan bijvoorbeeld het hele huis schoonmaken. Slapen deed ik niet voor 04:00 uur, waardoor ik overdag heel moe was”, vertelt Shirley. „Energiedrankjes werkten voor mij niet meer als een oppeppend middel. Het zat echt tussen mijn oren dat ik het nodig had, ik was echt verslaafd. Als ik geen blikje meer had, werd ik heel chagrijnig en lamlendig.”

Betrapt

Haar verslaving kwam twee maanden geleden aan het licht toen een docent tijdens de les een opmerking maakte toen Shirley een blikje energiedrank opende. „De docent zei dat dat niet goed voor me was, waarna vervolgens klasgenoten zich er ook mee gingen bemoeien. Opeens begon ik te huilen, ik voelde me betrapt.” Shirley nam na de les haar docent in vertrouwen. „Ik ben toen op aanraden van haar met iemand van de verslavingszorg gaan praten.” Inmiddels volgt ze een traject bij de verslavingszorg in Doetinchem.

Ziek

De eerste week nadat ze gestopt was met het drinken van energiedrank, werd ze erg ziek. „Ik was misselijk en zo ontzettend moe. Ik zat niet lekker in mijn vel en was ontzettend chagrijnig. Ik heb toen heel veel geslapen.” Na een week namen de ergste afkickverschijnselen af, maar de hunkering naar het drankje blijft. „De moeilijkste momenten voor mij zijn de ochtenden, na het eten en vlak voor het slapen. Dan nam ik altijd een blikje.” Shirley krijgt bij haar behandeling veel steun van familie en vrienden. Ze raadt mensen, die met hetzelfde probleem kampen, aan om ook steun te zoeken.

Kunstgebit

Shirley vindt dat er erg luchtig gedaan wordt over het drinken van energiedrank. „Want hoe kan je nou verslaafd zijn aan energiedrank?! Maar veel jongeren drinken het en ik denk dat veel mensen hun mond houden over hoeveel blikjes ze daadwerkelijk drinken.” Shirley’s traject bij de verslavingszorg duurt nog zeven maanden. „Het ergste wat ik aan mijn verslaving heb overgehouden is een slecht gebit. Al die suiker heeft m’n tanden zo aangetast dat ik waarschijnlijk binnenkort een kunstgebit moet. Daar heb ik veel verdriet van. Ik had vroeger mooie tanden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ik heb kunstgebit nodig na verslaving energiedrank’
Sluiten