Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 17 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Martin Garrix: jong, succesvol en steenrijk

Profiel. Hoe Martin Garrix naar de top van de dj-wereld en de Quote top 100 schoot.

Martin Garrix is de benjamin in de Quote top 100 van jonge Nederlandse miljonairs, die dinsdag bekend werd gemaakt. De succesvolle dj en producer die deze week 21 jaar jong werd, staat op plaats 39 met een geschat vermogen van 14 miljoen euro.

Niet slecht voor iemand die zijn middelbare school niet afmaakte. Toen hij in vwo-5 zat, verruilde Martijn Garritsen, zo heet hij echt, het Keizer Karel College in Amstelveen voor de Herman Brood Academie in Utrecht. ‘Ik kreeg op het vwo wiskunde en algemene natuurwetenschappen, en dan hoorde ik ’s avonds van mijn goede vriend Julian Jordan die al op de Herman Brood Academie zat wat hij die dag allemaal had geleerd over compressors en samples’, zei hij daar later over. Garritsen maakte goede afspraken met zijn ouders (het vwo ging op ‘hold’ en hij zou het later via deelcertificaten eventueel afmaken) en hij ging naar Utrecht waar hij het mbo-diploma ‘artiest popmuziek’ haalde.

In 2012 horen we voor het eerst écht van hem. Hij wint de SLAM!FM DJ Talent Of The Year Award en brengt een remix van Your Body van Christina Aguilera uit, dat op de luxe versie van het album Lotus van de Amerikaanse superster belandt. Een jaar later, hij is dan 16, wordt hij getekend op het bekende Nederlandse dancelabel Spinnin’ Records. Even later komt zijn debuutsingle Animals uit en die maakt meteen een wereldster van Martin Garrix. Inmiddels zijn we een aantal hits, samenwerkingen met andere sterren, en een uitverkiezing tot beste dj ter wereld, vorig jaar als jongste ooit, verder. En een penthouse aan de Amsterdamse Zuidas. En een fotomodel (Charelle Schriek) als vriendin. Over twee weken is Martin Garrix headliner op Pinkpop.

Maar even terug naar dat geld: het fortuin van Garrix had nóg groter kunnen zijn. Dat is een van de redenen (hij wil ook de eigendomsrechten over zijn tracks terug) dat Martin Garrix deze dagen een bittere strijd in de rechtszaak uitvecht met Eelke van Kooten, de baas van Spinnin’ Records. Als nieuwkomer tekende Garrix een contract(je) dar ervoor zorgde dat hij slechts 30 procent kreeg van de ongetwijfeld enorme opbrengst van zijn doorbraakhit Animals. Garrix en zijn vader wilden een herziening van dat contract, ze willen 50 procent, maar tot dusver tevergeefs.

Garrix leidt intussen een leven waar bijna iedere tiener en begintwintiger van droomt. Hij draait overal ter wereld, heeft honderduizenden fans en beroemde vrienden als Justin Bieber, en bezit – volgens Quote dus – 14 miljoen euro. Kritiek en gezeik krijgt hij ook, net als ieder ander die met zijn kop boven het maaiveld uitkomt. Vooral via social media en YouTube natuurlijk. In interviews vertelt hij weleens hoe jij daarop reageert. ‘Dan denk ik: deze track vond je slecht? Dan ga ik de volgende zo ziek maken dat je niet eens meer durft te reageren!’

Met zo’n instelling word je een ster. En als je een ster bent, word je stinkend rijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.