Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 6 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Stoepkrijten, blaffen, gluren of vloeken? Verboden!

Stoepkrijt. Heeft ooit iemand zich er daadwerkelijk druk om gemaakt? Een regenbuitje en het kunst- of kneuzenwerk is alweer weggespoeld.

Toch laaide deze week de discussie rondom het onschuldige krijtje in Nederland hoog op. Het blijkt namelijk in veel gemeenten verboden te zijn om iets gezelligs op de stoep te tekenen.

Officieel heb je een vergunning nodig om de tegels te bekliederen, want anders zou een overijverige agent je zomaar een prent van 140 euro kunnen geven.

Betuttelend

De Haagse fractie van GroenLinks vindt deze regel ronduit betuttelend en wil ‘m van tafel hebben.

„Natuurlijk zijn er belangrijker zaken in de wereld, maar dit verbod is doorgeschoten regelgeving”, riep fractievoorzitter Arjen Kapteijns, nadat hij erachter kwam dat zijn stad deze regel hanteert.

Politieke beweging GeenPeil was daar al eerder achter gekomen. Zij kreeg 140 euro boete voor het krijten van haar naam op de stoep.

Stoepkrijtdag

Naast GroenLinks kwam ook Radio2 in actie tegen deze vorm van vertrutting. Dj Gerard Ekdom riep daarom afgelopen woensdag uit tot nationale stoepkrijtdag.

Een stoepkrijtverbod wordt door een gemeente opgenomen in de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hiermee kunnen gemeenten buiten de landelijke wetgeving om hun eigen regeltjes vastleggen.

En daar komen de gekste uitwassen van. Wat te denken van een verbod op vloeken? Verschillende gemeenten vinden het niet kunnen dat er in het openbaar wordt gevloekt.

Een blafverbod dan. In Rotterdam in het leven geroepen om te veel overlast van honden te beperken.

Blaadje stelen

En weet je dat je zwaar in overtreding kan zijn als je een blaadje uit een bos meeneemt? Er gelden namelijk ‘sprokkelverboden’. Dat is gedaan om stropers tegen te gaan.

Stiekem bij de buren in de tuin kijken is absoluut verboden in Meppel. Daar geldt namelijk een officieel gluurverbod.

Wie eens in de wonderlijke wereld van de APV’s duikt komt dus de vreemdste verboden tegen, waar forse geldstraffen op staan.

Handhaving

Maar of er daadwerkelijk op wordt gehandhaafd is natuurlijk een tweede. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat er daadwerkelijk iemand op de bon wordt geslingerd voor een ‘…verdomme’ op straat, of het meenemen van een paar eikeltjes uit het bos.

Hoewel…misschien uit een iets andere categorie. Maar de boete die Pierre Verharen uit Boxtel vorige maand kreeg, getuigde toch ook wel heel erg van een gevalletje overijverige ambtenaar.

Gebroken enkel

Hij kreeg een fikse boete nadat hij zijn auto had geparkeerd om zijn moeder, die haar enkel had gebroken, naar binnen te dragen.

Volgens de ambtenaar stond hij verkeerd geparkeerd en moest hij negentig euro betalen. „Onderhandelen had geen zin", liet Verharen in de media weten.

En in Oisterwijk werd de 13-jarige Jens bekeurd voor het gooien van een blikje op straat. De boete? 360 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.