Metro
Metro Nieuws 28 apr 2017 / 06:55 uur

Duitsland op weg naar verbod op boerka

Duitse ambtenaren, onder wie militairen en rechters, mogen tijdens het werk geen gezichtsbedekkende kleding meer dragen. Daartoe heeft de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, donderdagavond besloten.

Angela Merkel

In december vorig jaar had de Duitse bondskanselier Angela Merkel een verbod gevraagd op sluiers die het gezicht volledig bedekken. De nieuwe wet moet nog wel groen licht krijgen van de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen.

Het verbergen van het gezicht uit religieuze of ideologische overtuiging is volgens de wet in strijd met de neutraliteitsplicht die publieke functionarissen hebben. In de nieuwe wet zijn ook gesluierde vrouwen voortaan verplicht hun gezicht te laten zien als ze zich moeten identificeren.

Tolerantie

"Integratie betekent ook dat we duidelijk moeten maken waar de grenzen van onze tolerantie zijn", aldus de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere. "Het wetsontwerp waarover we het eens zijn geworden is een belangrijke bijdrage daartoe."

In februari besliste de deelstaat Beieren al om boerka’s te verbieden op school, universiteiten, regeringsgebouwen en stemlokalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitsland op weg naar verbod op boerka
Sluiten