Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 14 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Scholen straffen soms slachtoffers sexting

Je zou denken dat sexting iemand maar een keer overkomt. Als er eerder naaktfoto’s van je in omloop zijn geweest, denk je de volgende keer immers toch wel twee keer na voordat je een pikante foto van jezelf maakt en op ‘verzenden’ drukt? Toch blijkt dit in de praktijk niet het geval te zijn, waardoor scholen in sommige gevallen ook degene straffen die op de foto staat.

Meisje geschorst

„Onlangs hebben we een meisje tijdelijk geschorst, omdat er voor de tweede keer naaktfoto’s van haar in omloop waren”, zegt een leraar die anoniem wil blijven. „We vroegen haar hoe zoiets opnieuw kon gebeuren. Bleek dat ze na een paar keer aandringen van een jongen toch opnieuw overstag was gegaan, terwijl ze wist wat de consequenties konden zijn.”

Als een school geconfronteerd wordt met sexting brengt dat de nodige onrust met zich mee. „De dagelijkse gang van zaken wordt ontregeld, ouders zijn boos”, gaat de leraar verder. „De school was dan ook van mening dat het beter was om het meisje dit keer ook een straf te geven. Misschien dat ze zo van haar fouten zou leren. Het was een signaal naar het meisje én de jongen toe: jullie hebben allebei iets doms gedaan waar jullie over na moeten denken. Hoe we handelen is afhankelijk van de persoon en van de situatie. Soms is het een schreeuw om aandacht. Vooral als er geen zelfreflectie is. Dan heb je te maken met herhaaldelijk gedrag, dat kan ook op andere vlakken zijn. Denk hierbij aan eetproblemen, pesten, zelfmutilatie. In dat geval moet er hulp gezocht worden van buitenaf.”

In bescherming nemen

„Ik kan me het in bepaalde omstandigheden voorstellen dat een school tot een dergelijke maatregel overgaat”, zegt Ellen Hondius van de Stichting School en Veiligheid. „Als school wil je sexting tegengaan en bij sommige leerlingen ontbreekt inderdaad het reflecteren op het eigen handelen. De consequentie kan dan een straf zijn. Maar hoe je omgaat met dit soort gevallen, hangt af van de persoon en de school. Het gros ondervindt problemen en schaamt zich. Die leerlingen help je niet door weg te sturen. Maar er zijn ook meisjes die er opvallend luchtig over doen als het hen overkomt. Een schorsing hoef je overigens niet altijd als een straf te zien. Het kan ook helpen om een leerling in bescherming te nemen door te wachten tot de boel is overgewaaid.”

Sexting niet fout

Willemijn Krebbekx vindt echter dat een school nooit een leerling mag wegsturen als het gaat om sexting. „Schorsen klinkt negatief. Door sexting als ‘fout’ te bestempelen, ga je al de mist in”, vindt Krebbekx. Zij heeft anderhalf jaar lang op vier verschillende scholen onderzoek gedaan naar seksualiteit en zal dit jaar haar proefschrift afronden aan de Universiteit van Amsterdam. „Een advies wat ouders en scholen vaak geven is ‘doe niets online dat je ook niet in het echt zou doen’. Is online dan niet echt? De scheiding tussen het ‘echte’ sociale leven en het ‘onechte’ online leven ervaren jongeren niet. Uit mijn onderzoek blijkt dat merendeel van de jongeren plezier beleeft aan sexting. Het hoort bij een relatie en blijft meestal tussen hen. En net als bij andere dingen in het leven gaat het soms fout, doordat iemand je vertrouwen beschaamt. En als dat dan gebeurt, ligt de nadruk altijd op de persoon die een sexy foto stuurt, niet bij degene die ongevraagd de foto heeft doorgestuurd. In dit geval is het toch zogenaamd het meisje dat dom en losbandig is geweest? De fout zit altijd bij degenen die zo’n foto ongewenst doorsturen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.