Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 28 mrt 2017 / 12:33 uur

Man beboet voor het schelden met kanker, terecht?

In Nederland is het meest gebruikte scheldwoord ’kanker’. Er is al veel over gezegd en geschreven, maar wijkagent Jelle van Heerikhuize uit Ermelo was het zaterdagavond helemaal zat. Hij bekeurde een 19-jarige jongen voor het te pas en te onpas roepen van de naam van deze vreselijke ziekte. „Volstrekt ongewenste uitlatingen”, meent hij.

Wijkagent Van Heerikhuize sprak de jongeman die al kanker roepend over straat liep aan op zijn gedrag, maar kreeg enkel een grote mond terug. „Ik bepaal zelf wel of ik kanker over straat schreeuw. Dat staat niet in het Wetboek van Strafrecht!”, noteert Van Heerikhuize als de reactie van de man op Twitter. „Opmerkelijk hoe het taalgebruik van sommige jongelui ontwikkeld is: kanker dit, kanker dat, kanker zus, kanker zo. Gebrek aan fatsoen dit. Kanker roepen op straat: dat levert je gewoon een bon op.”

Vloeken of schelden op straat met ziektes is niet strafbaar volgens het wetboek, dus de boete slaat nergens op zou je denken. Maar in dit geval kan het wel. Van Heerikhuize heeft de man kunnen beboeten voor onbehoorlijk en onfatsoenlijk gedrag, omdat de gemeente Ermelo deze vorm van schelden strafbaar heeft gesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), de lokale regelgeving. Hoe hoog de boete wordt, bepaalt het Openbaar Ministerie (OM).

Vloekverboden

Er zijn meerdere gemeenten in Nederland die een ‘vloekverbod’ hanteren. Het gaat dan vooral om het in het openbaar vloeken met de naam van God. Er zijn echter ook een aantal gemeenten, waaronder Ermelo, die verder gaan en hieraan hebben toegevoegd dat het „verboden is in het openbaar ruwe of onzedelijke taal te gebruiken.” Er zijn ook tegenstanders van het vloekverbod. Zij vinden dat het in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en dat het niet te controleren is.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1305471196167453

Van Heerikhuize noemt het een kwestie van ‘openbare fatsoensnormen’. Iets waar jongeren soms lak aan hebben, maar het is vaak ook een kwestie van onwetendheid, zegt de Bond tegen Vloeken die dit jaar 100 jaar bestaat. De bond geeft jaarlijks zo’n 800 gastlessen over respectvol taalgebruik op scholen onder de noemer Klasse Taal. De gastdocenten merken uit de reacties van hun leerlingen dat ze vaak niet goed beseffen wat ze eigenlijk zeggen. Een vloek of scheldwoord is gewoon stoer of het uiten van een emotie.

Tegenbeweging

De bond merkt echter dat er een beweging ontstaat die zich afzet tegen negatief taalgebruik. „Met name tegen het schelden met ziektes”, zegt Rens Bravenboer van de Bond tegen Vloeken. „Dat was vorig jaar goed te zien op social media. ‘Doe eens normaal’ klonk het veelvuldig als bijvoorbeeld een BN’er publiekelijk schold.” De bond ziet de vraag van scholen naar de gastlessen over respectvol taalgebruik jaarlijks stijgen. Zo hard zelfs dat ze op zoek zijn naar een derde gastdocent.

Een campagneposter van de Bond tegen Vloeken. Beeld: Bond tegen Vloeken
Een campagneposter van de Bond tegen Vloeken. Beeld: Bond tegen Vloeken

„Pas als je ermee geconfronteerd wordt, weet je wat het woord inhoudt”, zei Hans van Breukelen eerder tegen Metro. De oud-topkeeper en huidig technisch directeur van de KNVB verloor zijn vrouw aan kanker en zette zich in de jaren erna samen met KWF Kankerbestrijding in om het woord uit ons scheldvocabulaire te krijgen. „Als ze zouden beseffen dat een op de drie mensen met kanker te maken krijgt, dan bestaat er een kans dat ze het minder gaan doen. Dat zou voor de mensen die de pijn gevoeld hebben fijn zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Man beboet voor het schelden met kanker, terecht?
Sluiten