Evie Westland
Evie Westland Nieuws 16 mrt 2017 / 15:12 uur

Aydin C. veroordeeld tot ruim tien jaar celstraf

De 38-jarige Aydin C. uit Tilburg heeft donderdag tien jaar en 243 dagen celstraf opgelegd gekregen voor oplichting en chantage via internet. De zaak werd internationaal bekend nadat de Canadese Amanda Todd zelfmoord had gepleegd omdat ze werd afgeperst door C.

De ‘webcamafperser’ stond voor meerdere dingen terecht. Zo lichtte hij woninghuurders op, pleegde hij computervredebreuk en chanteerde hij een man door zich via internet voor te doen als een jongen die seksuele contacten zocht. Verder maakte C. misbruik van tientallen jonge meisjes, die hij ertoe overhaalde om seksuele handelingen voor de webcam te verrichten. Vaak deed hij zich in chatrooms voor als jongen of meisje en misbruikte vervolgens het vertrouwen van de meisjes.

Impact

Als de meisjes later weigerden om nog mee te gaan in zijn eisen, dreigde hij om mensen in hun omgeving het beeldmateriaal te tonen of de beelden op internet te plaatsen. Meerdere keren liet hij inderdaad de seksuele beelden aan familie en vrienden van een meisje zien. Volgens de rechtbank was het duidelijk dat dit „grote impact kan hebben op de persoonlijke ontwikkeling van jonge meisjes”.

Verbijsterend

De rechtbank noemt het gedrag van C. verbijsterend. Omdat Aydin C. niet heeft meegewerkt aan psychiatrisch onderzoek, en er dus geen stoornis kan worden vastgesteld, kan de rechtbank hem geen TBS opleggen.

Vanwege de verwoestende gevolgen die zijn handelen heeft op het jonge leven van de meisjes en omdat de rechtbank vreest dat C. nieuwe ernstige delicten zal plegen als hij vrijkomt, legt de rechtbank hem de maximale gevangenisstraf op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aydin C. veroordeeld tot ruim tien jaar celstraf
Sluiten