Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 16 mrt 2017 / 18:35 uur

Smaken verschillen, maar zou jij dit lekker vinden?

Dat smaken verschillen blijkt wel uit de vele producten met op zijn zachtst gezegd ’bijzondere’ smaakcombinaties die er wereldwijd op de markt worden gebracht. Een kleine greep.

Koffie met wijnsmaak

Koffie Molinari met wijnsmaak. Foto: Molinari
Koffie Molinari met wijnsmaak. Foto: Molinari

Het bestaat echt: koffie met wijnsmaak. Hoewel de meeste mensen raar opkijken bij deze combinatie, was de eerste lading in wijn geweekte koffiebonen binnen afzienbare tijd uitverkocht. Het Amerikaanse café Molinari is alweer druk aan het weken en roosteren. Rick Molinari is samen met lokale wijnleveranciers en koffiespecialisten 2,5 jaar bezig geweest om tot een goed product te komen. Het café zegt dat deze wijnkoffie zowel warm als koud te drinken is. Het eindresultaat ruikt en smaakt naar wijn, maar bevat geen alcohol.

IJs met kleefrijst

Mochi. Foto: Instagram
Mochi. Foto: Instagram

In Japan is het een traditie en in de Verenigde Staten nu ook in opkomst: mochi. IJs omwikkeld met kleefrijst. Klinkt lekker? In Japan zijn ze er in ieder geval dol op en wordt het genuttigd tijdens speciale gelegenheden. In de VS probeert nu supermarktketen Whole Foods Market het aan de man te brengen via selfservice mochi-bars. Smaken lopen uiteen van lychee tot aardbei en van mango tot groene thee. Het cakeje wordt gemaakt van gestoomde en fijngestampte mochigome rijst. Volgens Misset Horeca zouden de mochi ijsjes het ook goed kunnen doen in Aziatische restaurants in Nederland.

Rare kroketten

Kroketten zijn er in alle soorten en maten. Foto: ANP
Kroketten zijn er in alle soorten en maten. Foto: ANP

De pepernootkroket, de snertkroket, de rookworstkroket, de krokodel. Er wordt wat geëxperimenteerd met kroketten. Maar de laatste, de krokodel, vind je straks ook echt bij je plaatselijke snackbar. De snack, die werd ontwikkeld door de vorig jaar razendsnel uitverkochte Frikandel Disco, viel zo in de smaak dat hij in productie is genomen door snackfabrikant Beckers. Oh, je weet nog niet wat erin zit? De ragout in de krokodel wordt niet gemaakt van gewoon vlees, maar van frikadellenvlees. Voor wie niet kan kiezen.

Wietsaus

Een frietje wietsaus. Foto: ANP
Een frietje wietsaus. Foto: ANP

Het bestaat al een aantal jaar, maar het blijft verbazen: het frietje wietsaus. Snackbarketen Manneken Pis in Amsterdam en Utrecht verkoopt deze „lichtgroene saus met stukjes blad erin met een sterke nasmaak van wiet”, aldus de bedenker Albert van Beek in 2013. De basis is een Vlaamse mayonaise, waaraan een concentraat van hennep is toegevoegd. De saus heeft alleen de smaak, maar niet het effect van wiet. Er wordt industriële hennep in verwerkt die wordt geteeld voor de fabricage van touw en kleding. „Mensen zijn benieuwd naar de smaak, ook als ze geen wietliefhebber zijn.”

Wodka met speksmaak

Een Bloody Mary met wodka met speksmaak. Foto: Flickr.com/ Chris Pirillo
Een Bloody Mary met wodka met speksmaak. Foto: Flickr.com/ Chris Pirillo

Een superieure kwaliteit aardappel wodka met een hartige speksmaak. Zo omschrijven de makers van Vodka Bakon hun product. De wodka met een speksmaakje zou vooral goed smaken in een Bloody Mary. Olijfje, een stronk bleekselderij en een strook uitgebakken spek erbij, en klaar is Kees. Erg geschikt voor vegetariërs is deze wodka niet. Ook uit de Verenigde Staten komt Pinnacle Vodka met 40 ’speelse’ smaken. Wat te denken van: gezouten karamel, kokosnoot, komkommer, ananas, cake, regenboog sorbet, slagroom en meer.

KitKat sushi

KitKat sushi. Foto: Nestlé Japan
KitKat sushi. Foto: Nestlé Japan

In Japan zijn ze dol op KitKat. Producent Nestlé trakteert zijn fans hier dan ook op de meest uiteenlopende smaken. Van groen thee tot aardbei en van wasabi tot sojabonen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar dat deed Nestlé vorig jaar op 1 april wel. Het adverteerde met KitKat sushi: twee reepjes KitKat op een bedje van tonijn, ei of zee-egel. De grap werd echter zo enthousiast ontvangen dat de producent heeft besloten het echt op de markt te brengen in Japan. Verwacht geen vissmaak. De reepjes liggen op een bedje van gepofte rijst met witte chocolade. Alleen het reepje zeewier herinnert aan de echte sushi.

Pizzaburger

Voor wie niet kan kiezen. Foto: Colourbox
Voor wie niet kan kiezen. Foto: Colourbox

Soms zie je dingen in de schappen van de supermarkt liggen waarvan je denkt: Waarom? Wellicht dat mensen het lekker vinden, er zijn maar liefst vier verschillende varianten, maar de pizzaburger doet mijn wenkbrauwen fronsen. Een combinatie van een pizza en een burger. Maar het kan nog erger. Voor wie keuzestress ervaart bij het zien van een pizza, een burger en een hotdog heeft Dr.Oetker ook een oplossing: Pizzaburger Hot Dog. De omschrijving: ’heerlijke stukjes hot dog met een mosterdsaus en lekker veel kaas! Van binnen smeuïg als een pizza, van buiten krokant als een burger.’

McFlurry met kauwgombalsmaak

De McFlurry met kauwgomballensmaak. Foto: @coffeechick13
De McFlurry met kauwgomballensmaak. Foto: @coffeechick13

Wereldwijd past McDonalds de toppings van de McFlurry regelmatig aan de wensen van de bevolking aan. Zoals er in Nederland ooit (tijdelijk) de stroopwafelvariant te verkrijgen was. De Nieuw-Zeelandse variant staat standaard op het menu. Ik weet niet wat ze daar met kauwgomballen hebben, maar of dit ijsje hier in de smaak zou vallen, betwijfel ik. Het ijs is overgoten met een knalblauwe siroop met kauwgomballensmaak en minimarshmallows. Liefhebbers hebben er zelfs een Facebookpagina voor opgericht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smaken verschillen, maar zou jij dit lekker vinden?
Sluiten