Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 6 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Wilders opent aanval op D66 met nepfoto Pechtold

PVV-leider Geert Wilders heeft D66 hard aangevallen op Twitter, waarbij hij een nepfoto van Alexander Pechtold plaatste. Wilders reageerde op een plan van D66-wethouder Simone Kukenheim van Amsterdam, die voorstelde om de Republiek Amsterdam te starten als Wilders de verkiezingen wint.

Wilders stelde daarop op Twitter dat Pechtold met ‘Hamas-terroristen’ demonstreert. Hij plaatste daarbij een foto van Pechtold voor een bord met daarop „Islam will dominate the world – freedom can go to hell”. Op de achtergrond staan andere demonstranten met borden met daarop soortgelijke leuzen, zoals „Sharia for the Netherlands – Islam will be superior”.

https://twitter.com/geertwilderspvv/status/828502461421850624/photo/1

Originele foto

Maar de foto die Wilders plaatste is bewerkt – op de orginele foto staat Pechtold helemaal niet. Sterker nog, hij was helemaal niet aanwezig bij de betreffende demonstratie. De foto is genomen op een protest tegen Wilders in het Verenigd Koninkrijk, toen hij dat land in 2009 bezocht voor de vertoning van zijn film Fitna.

https://twitter.com/JeroenWordragen/status/828504704183390209/photo/1

Dat leidde destijds tot veel opschudding, omdat Wilders in eerste instantie de toegang tot het land was ontzegd. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken was bang dat de komst van Wilders tot veel opschudding zou leiden, en ‘een fundamentele bedreiging’ voor de maatschappij zou zijn. Later bepaalde de rechter dat deze beslissing onterecht was, en kon Wilders zijn film alsnog in Londen presenteren.

In een reactie liet D66-leider Alexander Pechtold weten dat de maat wat hem betreft vol is. Daarop noemt Geert Wilders Pechtold een ‘dramaqueen’:

Palestijnse vlag

Dat leidde tot een klein protest van ongeveer twintig moslims, die borden met daarop extremistische leuzen in de lucht hielden. Op een van de foto’s van deze demonstratie is Pechtold gephotoshopt.

Eerder deze week twitterde PVV-kopstuk Martin Bosma ook al een echte foto met daarop Pechtold op een demonstratie op het Malieveld, tegen de immigratiestop van de Amerikaanse president Donald Trump. Op de achtergrond was een Palestijnse vlag te zien. Volgens Bosma betekent die vlag „dat Israël vernietigd moet worden”. De vlag is echter gebaseerd op de vlag van de Arabische opstand tegen het Ottomaanse rijk in de Eerste Wereldoorlog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.