Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 feb 2017
Leestijd: 5 minuten

Spectaculaire ontsnapping uit gevangenis: een reeks

Een vuurwapengevaarlijke crimineel is op spectaculaire wijze uit de gevangenis in Lantin, België ontsnapt. De 30-jarige Mustapha Iken werd door drie handlangers bevrijd – hij kon met een touwladder over de muur klimmen.

Dat melden Belgische media. De drie handlangers arriveerden zondag rond 15.15 uur bij de gevangenis. Ze staken een van de auto’s in brand om verwarring te veroorzaken. Daarna knipten ze een gat in de omheining, zetten een ladder tegen de muur en gooiden een touwladder over de andere zijde. Iken werd op dat moment gelucht, en wist voor de cipiers iets konden doen naar de touwladder te rennen en te ontkomen.

De mannen gingen ervandoor in een tweede auto. Die werd even verderop in brand gestoken. Lantin ligt niet ver van de Nederlandse grens, en ook hier wordt naar de vier criminelen gezocht.

België heeft een lange geschiedenis van spectaculaire gevangenisontsnappingen. De afgelopen jaren is de beveiliging aangescherpt, en twee jaar lang wist geen enkele gedetineerde te ontsnappen. In de jaren daarvoor was het tientallen keren per jaar raak. Metro zet de spectaculairste op een rij.

Helikopter op de binnenplaats

‘De schrik van de flikken’, werd Ashraf Sekkaki genoemd. Ondanks zijn reputatie wist hij in 2009 op een wel heel bijzondere wijze te ontsnappen uit de gevangenis van Brugge. Zijn vriendin had een helikopter afgehuurd, onder het mom van een verjaardagsvluchtje. Eenmaal in de lucht werd de piloot gedwongen om naar de gevangenis te vliegen.

De helikopter landde op de binnenplaats, en Sekkaki stapte met twee medegevangenen in. Een medeplichtige bleef bij de gevangenis achter – mogelijk omdat de helikopter te zwaar was. De heli landde in een weiland even verderop. De piloot bleef ongedeerd. De gevangenen stalen daarna een auto, en overvielen een benzinepomp. Ze werden later opgepakt.

‘Ma Dalton’

Dave Annemans. Foto: EPA

Er werd in 2009 gewerkt aan de verouderde gevangenis van Merks­plas. Maar de aannemer vergat zijn ladder mee te nemen: een buitenkansje voor vijf gedetineerden. Twee van hen wisten niet ver te komen: ze gingen door hun voet. Twee anderen werden snel opgepakt. Maar Dave Annemans wist wel uit de gevangenis te ontsnappen.

Buiten wachtte zijn moeder met een auto op Annemans. Na de ontsnapping werd de moeder snel ingerekend, maar Annemans zelf was met een handlanger op de vlucht. Zijn zus belde toen naar de radiozender Q-music, waar ze haar moeder ‘Ma Dalton’ noemde – de moeder van de criminele broers die we kennen uit de Lucky Luke-strips.

Annemans wist dagen uit handen van de politie te blijven, tot de Nederlandse politie hem vond. Bij de inval probeerde hij zich nog te verstoppen onder het bed van zijn halfzus, maar die verstopplek bleek niet goed genoeg.

Bevrijd in de rechtszaal

Vier overvallers moesten in 2009 voor de rechter in het justitiepaleis in Brussel verschijnen. Toen ze de zaal werden ingeleid, werden hun boeien losgemaakt. Er doken plotseling twee gemaskerde mannen op, beiden gewapend. Ze dwongen iedereen op de grond, en gingen er met drie van de verdachten vandoor. De vierde verdachte bleef gewoon zitten.

De wapens konden mee naar binnen worden genomen omdat de metaaldetectoren niet waren aangesloten. De drie mannen werden later weer opgepakt.

Wisselen van kleding

Nordin Benallal. Foto: EPA

Ook Nordin Benallal heeft een toepasselijke bijnaam: ‘De Paling’. Hij wist in totaal vier keer uit de gevangenis te ontsnappen. De meest opvallende is de manier waarop hij in 2001 zonder problemen de gevangenis van Ittre uit wist te lopen.

Benallal had afgesproken met zijn jongere broer. Tijdens het bezoekje wisselden de twee op het toilet van kleren. De crimineel wist daardoor onopgemerkt naar buiten te lopen. Maar, zo vertelde zijn zus tegen het blad Humo, hij kwam er toen achter dat hij zijn sleutel was vergeten. Daarop stapte hij opnieuw de gevangenis in, waar hij de sleutel ophaalde, om opnieuw zonder problemen de gevangenis uit te lopen.

De Belg werd daarna nog meerdere keren opgepakt.

Omkopen met vals geld

Een cipier van de gevangenis van Antwerpen dacht in 2001 een goede deal te sluiten met de Nederlandse crimineel Willem de Wolf. De cipier zou 250.000 euro krijgen als hij De Wolf zou helpen te ontsnappen.

De gevangenisbewaarder regelde een cipierspak, en liep samen met hem naar buiten. Daar stond een vluchtauto van handlangers van De Wolf. De cipier reed met de criminelen naar het centrum van Antwerpen, waar hij zijn geld kreeg. De cipier dacht zijn beloning binnen te hebben, maar hij bleek te zijn omgekocht met nagemaakt geld. De Nederlander is nog altijd niet opgepakt – de herkomst van het geld was ook niet te achterhalen.

Wapen van de cipier

Marc Dutroux
Marc Dutroux in 1996. Foto: AFP Foto: AFP

Mark Dutroux, een van de beruchtste kinderverkrachters ter wereld, zat in 1998 zijn dossier te lezen in het gerechtshof van Neufchâteau. Hij vroeg om een nieuw deel, dat één van de twee bewakers ging halen. Dutroux zag toen zijn kans schoon: hij gaf de andere cipier een klap, pakte zijn wapen en snelde het kamertje uit.

Dutroux werd op de hielen gezeten door andere bewakers, maar die wist hij af te schudden door, toen hij eenmaal buiten was, zich achter een muurtje te verschuilen. Daarop sleurde hij een automobilist uit zijn auto, en ging hij ervandoor.

Uren later zag een boswachter de auto in het bos. Hij herkende Marc Dutroux, en bleef de auto volgen. Dutroux moest stoppen, omdat de weg werd versperd door een omgevallen boom. Hij probeerde de auto te bedekken met takken, en ging vervolgens te voet verder. De boswachter waarschuwde de politie, die Dutroux later arresteerde in het bos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.